Bloomberg: Putin plănuieşte să atace ISIL cu sau fără colaborarea SUA
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin, determinat să întărească singurul avanpost militar al Rusiei în Orientul Mijlociu, se pregăteşte să lanseze lovituri aeriene unilaterale împotriva Statului Islamic în interiorul Siriei chiar dacă SUA respinge propunerea rusă pentru o colaborare între cele două forţe, au declarat două persoane familiare cu această chestiune, arată Bloomberg într-un raport.
Putin preferă ca SUA şi aliaţii săi să fie de acord să îşi coordoneze campania împotriva grupului Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL) cu armata rusă, iraniană şi siriană – o variantă cu care nu a fost în consens până acum administraţia Obama, conform unei surse apropiate de Kremlin şi a unui consilier din cadrul Ministerul rus al Apărării.
Putin doreşte să evite prăbuşirea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat îndelungat al Rusiei care este implicat atât într-un război civil de peste 4 ani şi jumătate cât şi într-o luptă împotriva ISIL.
Propunerea lui Putin, pe care Rusia a comunicat-o americanilor, prevede o acţiune militară comună însoţită de o tranziţie politică de la regimul lui Assad, o cerinţă cheie a SUA, a declarat o a treia persoană, conform Bloomberg. Iniţiativa va fi cu siguranţă discutată de Putin în timpul călătoriei sale de o zi la New York cu ocazia participării la Adunarea Generală a ONU în 28 septembrie, când s-ar putea întâlni cu omologul său american Barack Obama.
Comasarea militară rusească din Siria din săptămânile recente a alarmat oficialii americani, care încă sunt nemulţumiţi de faptul că Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi susţine rebeliunea separatistă din estul Ucrainei – aceste două mişcări atrăgând asupra Moscovei mai multe seturi de sancţiuni americane şi europene care au contribuit la aruncarea economiei ruseşti în recesiune.
Rusia a trimis 24 de avioane de luptă la un nou aerodrom construit în apropierea oraşului sirian Latakia şi a amplasat sute de soldaţi la baza aeriană şi la un port din apropiere, conform imaginilor de satelit şi a rapoartelor media publicate în Moscova. În plus, Kremlinul a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea intra în operaţiuni de luptă dacă guvernul sirian o va cere.
Orice intervenţie armată din partea Rusiei va fi coordonată cu Iranul, principalul aliat al Siriei, şi cu guvernul lui Assad, a declarat consilierul din cadrul Ministerului rus al Apărării.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că SUA a devenit mai receptivă la poziţia Moscovei. Secretarul de stat John Kerry a declarat în 17 septembrie că SUA şi-a temperat două cerinţe cheie ale politicii sale în Siria – aceea ca Assad să se retragă imediat şi că nu va negocia cu guvernul său.
A doua zi, în 18 septembrie, şefii apărării din SUA şi Rusia au avut primele discuţii directe de la izbucnirea conflictului din Ucraina. Cele două tabere au căzut de acord să continue dialogul pentru a preveni eventualele ciocniri ale forţelor lor în Siria.
La rândul ei, Arabia Saudită, care înarmează rebelii sirieni, a declarat că este pregătită să accepte propunerea rusă ca Assad să rămână preşedinte în timpul unei perioade de tranziţie, cu condiţia ca acestuia să i se anuleze puterile, conform lui Anwar Eshki, un general saudit pensionat care conduce Middle East Center for Strategic and Legal Studies în Jeddah.