Studiu israelian: Implanturile mamare cu silicon cauzează probleme autoimune şi mentale
alte articole
Aveţi implanturi mamare? Un studiu israelian avertizează că acestea cauzează probleme autoimune şi psihice, scrie Jerusalem Post.
Lipsa de supraveghere din partea Agenţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration / FDA), datele privind efectele secundare ascunse de companii au dus la complicaţii autoimune şi mentale grave. Autorizarea dată în anii 1960 de a permite această tehnologie a fost o "eroare medicală istorică".
Decizia din anii 1960 a comunităţii medicale de a permite implanturile mamare cu silicon pentru chirurgia estetică şi reconstrucţie a fost o "eroare medicală istorică", potrivit cercetătorilor de la Universitatea Ariel, Centrul Medical Sheba, Facultatea de Medicină Sackler a Universităţii din Tel Aviv şi Ministerul Sănătăţii din Federaţia Rusă.
"Societatea medicală a considerat în mod eronat că siliconul este un material inert în raport cu corpul uman şi cu sistemul imunitar", a scris echipa condusă de profesorul Yehuda Shoenfeld, imunolog la Universitatea din Tel Aviv, şi de Dr. Gilad Halpert, specialist în biologie moleculară la Universitatea Ariel, în ultimul număr al IMAJ, revista în limba engleză a Asociaţiei Medicale din Israel, sub titlul "Boala sânului cu silicon [SBI] ca exemplu clasic de sindrom autoimun/inflamator indus de adjuvant".
De-a lungul anilor şi în întreaga lume, "s-au acumulat multe rapoarte privind efectul dăunător al implanturilor cu silicon asupra sănătăţii umane şi s-a ridicat o mare dezbatere cu privire la siguranţa acestor implanturi".
Studiul
Echipa a intervievat multe femei cu implanturi mamare care au prezentat, printre alte complicaţii, oboseală severă, depresie, dureri generalizate, palpitaţii, pierderi de memorie, uscăciune a ochilor şi a gurii, precum şi un tip rar de limfom (cancer de sânge).
Unele femei au primit medicamente antidepresive şi antipsihotice care nu le-au îmbunătăţit starea, ba chiar au înrăutăţit-o.
"Atât clinicienii, cât şi oamenii de ştiinţă ar trebui să colaboreze pentru a găsi alternative la implanturile de silicon şi pentru a găsi tratamente pentru simptomele severe raportate de femeile cu SBI şi de alţi pacienţi suspectaţi de afecţiuni legate de disautonomie autoimună", au scris aceştia. Siliconul nu este un material natural, ci un "polimer ramificat care a fost fabricat din atomi de siliciu... S-a demonstrat că expunerea îndelungată a oamenilor la siliciu declanşează boli autoimune", în care sistemul imunitar al organismului atacă ţesuturile şi organele din corp.
După numeroase plângeri, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a impus un moratoriu asupra implanturilor cu silicon între 1992 şi 1996. "Ulterior, FDA a permis utilizarea lor dacă firmele care le vindeau ofereau informaţii relevante privind rapoartele pacienţilor cu privire la efectele secundare şi manifestările clinice în urma implanturilor", au scris autorii. Dar, de fapt, companiile au continuat să vândă implanturile şi nu au raportat informaţiile cerute de FDA.
Un grup din Olanda a raportat că microparticulele unui polimer pot migra la tiroidă, la intestin, măduva spinării şi chiar la rinichi, în cazul unei femei care suferise un implant şi a murit de cancer de sân.
Un studiu israelian de amploare publicat în Jurnalul internaţional de autoimunitate, în 2018, care a comparat 20.000 de femei cu SBI cu 100.000 de controale, a constatat că multe dintre cele care aveau implanturi de silicon au dezvoltat sindromul Sjogren (ochi uscaţi şi gură uscată), sarcoidoză (apariţia de mici pete de ţesut roşu şi umflat în diverse organe); artrită reumatoidă şi fibromialgie (care provoacă dureri în tot corpul, probleme de somn, oboseală şi, adesea, suferinţă emoţională şi mentală).
Cercetătorii au îndemnat furnizorii de servicii medicale, medicii de familie, chirurgii plasticieni şi reumatologii să "fie mai conştienţi de asocierea dintre implanturile mamare cu silicon" şi manifestările clinice raportate de pacientele lor.
O alternativă la implanturi este grefa de grăsime de la pacienta însăşi pe sâni pentru reconstrucţie după îndepărtarea acestora din cauza cancerului mamar; aceasta nu provoacă nicio reacţie din partea sistemului imunitar.