Blaga vrea schimbări la Avocatul Poporului. "Nu am văzut ca în cazuri flagrante Ciorbea să atace o OUG"
alte articole
"Eu cred că Avocatul Poporului, e o părere personală pe care nu am discutat-o în partid, ar trebui ales de naţiunea română pentru că este o funcţie atât de importantă încât ar fi foarte bine dacă nu ar mai fi desemnată pe criterii politice.
Avocatul Poporului este singura instituţie din ţara asta care poate opri imediat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, indiferent de ce coloratură politică este, dacă i se pare că se încalcă Constituţia sau democraţia în ţară", a declarat Vasile Blaga, citat de Agerpres.
O discuţie serioasă pe marginea acestui subiect urmează să aibă loc în curând cadrul partidului.
"Nu am văzut ca în cazuri flagrante domnul Ciorbea să atace o ordonanţă de Guvern. Şi vă spun de Ordonanţa 55. Ce are Ordonanţa 55 cu democraţia? Ce are Ordonanţa, care încalcă flagrant votul alegătorilor, s-au ales pesediştii cu peste 500 de primari, din care 496 numai de la PNL, pe care i-a plătit regeşte (...)
Asta înseamnă democraţie? Nu ne interesează doar Avocatul Poporului, ci instituţia în ansamblul său. Avocatul Poporului ar trebui să fie avocatul poporului în faţa oricărui guvern şi a oricărei instituţii, pentru că este reprezentantul, până la urmă, al cetăţeanului", a mai precizat Vasile Blaga.
De când s-a instalat la şefia instituţiei Avocatul Poporului cu ajutorul PSD, Victor Ciorbea a devenit singurul în măsură să sesizeze Curţii Constituţionale eventualele nereguli legate de ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. Ciorbea nu se bucură de o reputaţie prea bună, demisia lui fiind până acum cerută de numeroşi oameni politici şi membri ai societăţii civile.
"Avocatul de casă al PSD", aşa cum a fost denumit Victor Ciorbea, şi-a trecut deja pe CV refuzul de a sesiza CCR în privinţa câtorva OUG extrem de controversate emise de fostul Guvern - de la Legea Big Brother şi ordonanţa traseismului, până la OUG de modificare a Legii Educaţiei şi OUG privind renunţarea la doctorat. Lista este cu mult mai lungă.
Ulterior mai multe astfel de acte normative au fost declarate neconstituţionale de CCR, însă unele dintre ele îşi făcuseră deja efectul, infama ordonanţă 55 a traseismului la care făcea referire Vasile Blaga fiind doar un exemplu în acest sens.