Biserica Catolică divorţează de credinţă, se recăsătoreşte cu materialistul Partid Comunist
alte articole
Papa Francisc şi-a exprimat optimismul pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Vatican şi China, respingând criticile că Sfântul Scaun i-ar putea pasa pe catolicii chinezi în braţele guvernului comunist din Beijing, potrivit Reuters.
Vaticanul şi China se află în discuţii avansate pentru soluţionarea unei dispute legate de numirea episcopilor în ţara comunistă – unul dintre cele mai mari obstacole pentru reluarea legăturilor diplomatice suspendate în urmă cu aproape 70 de ani între cele două tabere.
“Ne aflăm într-un punct bun”, a declarat Papa pentru Reuters, într-un interviu acord la reşedinţa sa din Vatican.
Cei aproximativ 12 milioane de catolici din China sunt divizaţi între biserica “subterană”, care jură credinţă Vaticanului, şi Asociaţia Patriotică Catolică, controlată de statul comunist.
Papa Francisc nu a comentat în interviu detaliile discutate, însă a precizat că dialogul este cea mai bună cale de a avansa.
“Dialogul este un risc, dar prefer riscul în locul înfrângerii categorice, care are loc dacă nu purtăm un dialog, a afirmat suveranul pontif.
Cel mai deschis critic al strategiei Papei în China este Cardinalul Joseph Zen, în vârstă de 86 de ani, fost episcop al Hong Kong-ului, care a afirmat că direcţia negocierilor sugerează că Vaticanul se pregăteşte să trădeze biserica subterană.
În Hong Kong, unii preoţi susţin că discuţiile ar putea fi o capcană care va duce la persecutarea mai amplă a credincioşilor care nu urmează Asociaţia Patriotică Catolică şi, în cele din urmă, la un control mai strict al Partidului Comunist Chinez asupra religiei.