Birmanezii incendiază fabrici chineze. Armata trage în protestatarii neînarmaţi
alte articole
Forţele de securitate din Birmania au ucis cel puţin 22 de protestatari care demonstrau împotriva loviturii de stat.
Incidentele s-au produs în suburbia industrială Hlaingthaya din Rangoon, Birmania (cunoscută şi sub denumirea de Myanmar), duminică, după ce fabricile finanţate de China au fost incendiate de protestatari, a declarat o organizaţie neguvernamentală.
Alţi 16 protestatari au fost ucişi în alte zone din oraş - a declarat Asociaţia de Asistenţă pentru Deţinuţii Politic (AAPP), precum şi un poliţist. Situaţia face ca 14 martie să fie cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat din 1 februarie, pe care liderii militari birmanezi au organizat-o împotriva liderului ales Aung San Suu Kyi.
Ambasada Chinei a declarat că mulţi angajaţi chinezi au fost răniţi şi au devenit ţinta atacurilor incendiare desfăşurate de către atacatori neidentificaţi asupra fabricilor de confecţii din Hlaingthaya.
Regimul chinez este considerat pe scară largă sponsorul juntei militare care a preluat puterea, susţinând că alegerile din luna noiembrie au fost fraudate. Ultimul scrutin electoral a consolidat puterea forţelor pro-democratice din ţară, declanşând ameninţări cu preluarea puterii din partea generalilor birmanezi, care au culminat cu un puci în care liderii democraţi ai Birmaniei au fost arestaţi în zorii zilei, şi puşi sub acuzare pentru presupusa fraudare a alegerilor.
"A fost oribil. Oamenii au fost împuşcaţi sub ochii mei. Voi rămâne veşnic cu această amintire”, a declarat un fotoreporter de la faţa locului, pentru Reuters, în condiţii de anonimat.
Legea marţială a fost impusă în Hlaingthaya şi într-un alt district din Rangoon, centrul comercial al Birmaniei şi fosta capitală, a anunţat presa de stat.
Televiziunea Myawadday, controlată de armată, a declarat că forţele de securitate au acţionat după ce patru fabrici de confecţii şi o fabrică de îngrăşăminte au fost incendiate şi aproximativ 2.000 de oameni au blocat maşinile de pompieri pe drum.
Niciun grup nu şi-a asumat responsabilitatea pentru incendierea fabricilor.
Ultimele victime ua ridicat numărul oficial al celor ucişi de forţele de represiune la 126, a declarat AAPP. Conform unor date neoficiale, peste 2.150 de persoane au fost arestate până sâmbătă. Peste 300 au fost eliberate de atunci.
Citiți și China blochează o declaraţie comună a ţărilor ONU de condamnare a loviturii de stat din Birmania
Sentimentul anti-chinez a crescut de la lovitura de stat care a scufundat Birmania în haos politic.
Trimisul special al Naţiunilor Unite pentru Birmania a condamnat ceea ce ea a numit „brutalitatea continuă”. Christine Schraner Burgener a spus că „a auzit personal de la contactele din Birmania poveşti sfâşietoare despre crime, maltratarea manifestanţilor şi torturarea prizonierilor în weekend”.
Marea Britanie, fosta putere colonială în Birmania, a declarat că este îngrozită de utilizarea muniţiei de război de către forţele de securitate împotriva oamenilor nevinovaţi din Hlaingthaya şi din alte părţi.
„Solicităm încetarea imediată a acestei violenţe, iar regimul militar să redea puterea celor aleşi democratic de poporul din Myanmar”, a declarat ambasadorul britanic Dan Chugg.
Armata a precizat că va organiza noi alegeri, dar nu a stabilit o dată.
Lidera forţelor pro-democratice, Aung San Suu Kyi, se confruntă cu cel puţin patru acuzaţii, unele bizare - de exemplu utilizarea ilegală a unor aparate tip walkie-talkie şi încălcarea protocoalelor de combatere a virusului Wuhan.
Citiți și Birmania măcelăreşte protestatarii - peste 70 de persoane ucise de forţele de ordine