Birmania măcelăreşte protestatarii - peste 70 de persoane ucise de forţele de ordine
alte articole
Un expert independent în drepturile omului de la ONU a citat, joi, „rapoarte credibile” conform cărora forţele de securitate din Birmania au ucis cel puţin 70 de persoane în timpul protestelor împotriva juntei militare care a preluat conducerea după o lovitură de stat.
Oficialul ONU a subliniat, de asemenea, dovezi crescânde ale crimelor împotriva umanităţii de la lovitura de stat de luna trecută şi a reproşat Consiliului de Securitate al ONU că a dat un răspuns „complet insuficient”.
Iniţiativa ONU de a condamna puciul militar din Birmania a fost blocată de China, un prieten tradiţional al generalilor autoritari care au condus ţara în ultimele decenii.
Thomas Andrews, expert specializat în situaţia din Birmania, a deplâns „adevărul oribil” că de fiecare dată când publică un raport asupra situaţiei, „numărul crimelor şi detenţiilor arbitrare din Birmania creşte chiar mai mult”. El a afirmat că numărul detenţiilor arbitrare de la lovitura de stat din 1 februarie a depăşit cifra 2.000.
Citiți și Birmania devine Hong Kong: Doi protestatari pro-democraţie, împuşcaţi cu muniţie de război
"În acest moment, rapoarte credibile indică faptul că forţele de securitate din Birmania au ucis cel puţin 70 de persoane", a menţionat el.
Vorbind la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, Andrews a spus că violenţa împotriva protestatarilor şi chiar a „persoanelor care stau paşnic în casele lor” este în creştere. El a precizat că, în fiecare zi, junta reţine zeci, uneori sute de oameni.
"Ar trebui să nu ne surprindă faptul că există dovezi din ce în ce mai numeroase că aceeaşi armată din Birmania, aflată sub comanda aceleiaşi conduceri, se angajează acum în crime împotriva umanităţii", a declarat el citând cazuri de crimă, răpire, persecuţie, tortură şi închisoare şi numeroase alte încălcări ale dreptului internaţional.
Andrews, fost parlamentar american, a recunoscut că o anchetă formală a crimelor împotriva umanităţii necesită o investigaţie şi un proces.
Citiți și Junta din Birmania începe să tragă în plin în protestatari. Zeci de morţi
El a menţionat, miercuri, o declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU care exprimă îngrijorarea cu privire la situaţie, a condamnat violenţa şi a exprimat sprijinul pentru o tranziţie democratică. Astfel de cuvinte sunt „binevenite, dar ... complet insuficiente”, a afirmat acesta.
Junta a insistat în repetate rânduri că acţionează pentru restabilirea ordinii şi asigurarea tranziţiei democratice în Birmania. Generalii birmanezi au preluat puterea susţinând că alegerile din luna noiembrie au fost fraudate de lidera Aung San Suu Kyi - o cunoscută activistă pro-democraţie din Birmania - şi de partidul care o sprijină.
Chan Aye, secretar permanent la Ministerul de Externe din Birmania, a declarat într-un material video că autorităţile caută să menţină legea şi ordinea în ţară şi „au exercitat cea mai mare reţinere încercând să facă faţă protestelor violente începând cu 8 februarie”.
Declaraţia scrisă a menţionat, de asemenea, că Birmania se confruntă cu „provocări extrem de complexe” şi cu o „situaţie delicată” şi a insistat asupra faptului că generalii care au preluat puterea nu vor să oprească o tranziţie către democraţie.
"În acest sens, Birmania ar dori să solicite înţelegere din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale cu privire la eforturile sale de a menţine suveranitatea, independenţa politică, integritatea teritorială, unitatea naţională şi stabilitatea socială în întreaga ţară", se spune în declaraţie.