China blochează o declaraţie comună a ţărilor ONU de condamnare a loviturii de stat din Birmania
alte articole
China a blocat o declaraţie comună a membrilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care ar fi condamnat lovitura de stat din Birmania.
Armata birmaneză a preluat controlul după ce liderul de facto Aung San Suu Kyi, preşedintele ţării şi alţi politicieni notabili ai partidului de guvernământ au fost arestaţi în zorii zilei de luni.
Liderii militari au anunţat că vor forma un consiliu care va conduce guvernul şi sistemul de Justiţie, în baza prevederilor unei Constituţii mai vechi.
Evoluţia a avut loc după alegeri parlamentare care au cimentat partidul de guvernământ al liderului Aung San Suu Kyi. Birmania a scăpat de dictatura militară în 2011.
În cel mai mare oraş din ţară, Yangon, au fost înregistrate mai multe cazuri de nesupunere civilă şi rezistenţă faţă de junta militară.
Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit marţi având pe agendă o rezoluţie care condamna lovitura de stat, însă nu a reuşit să ajungă la consens privind o declaraţie comună, după ce China, membru permanent cu drept de veto, a anunţat că o va bloca.
Înainte de discuţii, trimisul special ONU pentru Birmania, Christine Schraner, a condamnat ferm preluarea puterii de către armată, după ce, săptămânile trecute, liderii militari au anunţat că refuză să accepte rezultatul alegerilor generale care au avut loc în noiembrie.
Ea a spus, potrivit BBC, că este clar că „rezultatul alegerilor a reprezentat o victorie zdrobitoare” a partidului lui Aung San Suu Kyi, care nu convenea juntei militare, cunoscută pentru legăturile cu China comunistă.
China îşi exprimă astfel, tacit, sprijinul faţă de acţiunile armatei, a declarat Elliott Prasse-Freeman, expert de la Universitatea din Singapore, care consideră că o declaraţie comună a ONU nu ar fi schimbat lucrurile, însă ar fi fost „un prim pas pentru un răspuns internaţional comun”.