Birmania: Haos, proteste pe scară largă şi internet blocat. Protestatarii acuză China de sprijinirea juntei militare [video]

Proteste împotriva puciului militar în Birmania (STR / AFP / Getty Images)
A.P.
18.02.2021

Există tot mai multe suspiciuni că regimul comunist chinez a instrumentat „din spate” lovitura de stat din Birmania, care a dat startul, pe 1 februarie, arestării liderilor politici ai ţării.

Zvonurile substanţiale conform cărora Beijingul ar fi sprijinit lovitura militară care a retezat democraţia şi statul de drept - impunând întreruperea aproape totală a internetului şi inundarea străzilor cu şiruri de vehicule blindate - au crescut până în punctul în care au generat o negare formală a ambasadorului Chinei în Birmania.

La începutul acestei săptămâni ambasadorul Chen Hai a răspuns protestelor pro-democraţie care se formează tot mai des în faţa ambasadei chineze în oraşul Rangoon. Într-o declaraţie publică scrisă, ambasadorul a susţinut că nu a avut „cunoştinţe prealabile” despre lovitura de stat, spunând că acuzaţiile privitoare la sprijinul acordat de China comunistă pentru ridicarea unui firewall de blocare a telecomunicaţiilor - pe tipicul Marelui Firewall construit în China - sunt „ridicole”.

"Avem relaţii de prietenie atât cu NLD [partidul care se afla la putere, n.r.], cât şi cu armata. Situaţia actuală, absolut, nu este ce doreşte să vadă China", a adăugat Chen.

Cu toate negările, China a blocat la ONU o iniţiativă de condamnare a puciului militar din Birmania, survenită imediat după lovitura de stat.

Activiştii pro-democraţie din Hong Kong difuzează informaţii din surse credibile care au dezvăluit că guvernul militar din Birmania primeşte „asistenţă tehnică” din partea Partidului Comunist Chinez pentru a construi firewall-uri pe internet în vederea blocării accesului birmanezilor la platforme sociale precum Twitter, FB şi la mass media internaţională etc.

Deşi există modalităţi prin care giganţii din domeniul tehnologiei şi reţelelor sociale din SUA pot verifica acest lucru, marile companii precum Google şi Facebook au o relaţie dubioasă şi suspect de confortabilă cu autorităţile comuniste chineze.

Întreruperile serviciului de internet apărute pe scară largă şi blocarea accesului la platformele de socializare, precum Facebook şi Twitter, par orientate spre prevenirea răspândirii de conţinut pro-democraţie.

În ultimele zile, pe străzile din Birmania - în special în capitala Rangoon - au ieşit în stradă mii de persoane cerând instaurarea democraţiei. Protestele au fost dispersate cu brutalitate de către poliţie şi armată.

Potrivit The Guardian, "De la lovitura militară de stat care a avut loc la începutul acestei luni, Birmania a avut cinci pene de internet. Au existat şi blocaje ale unor site-uri de socializare precum Facebook şi Twitter, pe care activiştii pro-democraţie încercau să le folosească pentru a organiza proteste împotriva loviturii de stat în ţară".

Între timp, pe fondul unor ciocniri dure cu poliţia, creşte sentimentul „anti-China” printre protestatarii din Birmania - după cum observă şi India Economic Times, „Acuzaţiile privind imixtiunea chineză în lovitura de stat din Birmania cresc din ce în ce mai mult în urma protestelor masive anti-Beijing care se desfăşoară în statul din sud-estul Asiei, vecin-cheie al Indiei".

„Protestatarii au cerut liderului chinez Xi Jinping să nu recunoască regimul militar din Birmania şi să stea alături de popor, pe fondul unui val de furie împotriva Chinei, care s-a materializat inclusiv prin boicoturile produselor chinezeşti", subliniază în continuare raportul.

În ciuda unei întreruperi aproape totale a internetului şi a telecomunicaţiilor în întreaga ţară, videoclipuri ajunse virale pe reţelele sociale arată desfăşurări masive de trupe şi vehicule blindate pe străzi.

Scene haotice cu explozii de grenade flash-bang arată tactici anti-revoltă desfăşurate de armată şi poliţie, dar sugerează, de asemenea, folosirea de muniţie de război împotriva mulţimilor, deşi există încă rapoarte contradictorii despre acest lucru, unele surse afirmând că forţele de ordine folosesc gloanţe de cauciuc şi nu muniţie reală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor