Birchall, acidă la adresa DNA. Vrea protejarea "drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului"
alte articole
Ministru interimar al Justiţiei în guvernul care a dat OUG 13 şi ordonanţa graţierii, Ana Birchall a susţinut, joi, un discurs cu nuanţe critice la adresa DNA, cu ocazia prezentării bilanţului acestei instituţii.
Astfel, Birchall a ţinut să declare că în 2016 a crescut doar numărul achitărilor şi, în linie cu afirmaţii ale celebrului Şerban Nicolae, opozant declarat al "spectacolului cătuşelor", a susţinut că justiţia se face în sala de judecată iar "eforturile noastre trebuie îndreptate în egală măsură către protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamanetale ale omului", relatează Realitatea.net.
"Numărul persoanelor achitate a crescut în 2016 semnificativ faţă de 2015. Justiţia se face în sala de judecată. Activitatea DNA, ca de altfel a întregului Minister Public ca protector al intereselor generale ale societăţii are un impact direct asupra capacităţii statului de a realiza dezvoltarea sistemului judiciar. (...) Este important să oferim instituţiilor din sistemul judiciar pârghiile şi resursele necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele, însă eforturile noastre trebuie îndreptate în egală măsură către protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamanetale ale omului", a declarat Ana Birchall.
Interimara la Justiţie a mai declarat că numărul persoanelor achitate a crescut în 2016, semnificativ faţă de 2015. De la 35 în 2015, la 74 în 2016 şi s-a declarat convinsă "că vor fi identificate cauzele acestei creşteri, precum şi măsurile de corectare a situaţiei."
Reamintim în context că Guvernul din care face parte Birchall a încercat să "corecteze" cauzele ce le-au adus multor politicieni şi funcţionari publici dosare şi chiar condamnări, încercând să dezincrimineze aproape total infracţiunile de serviciu prin OUG 13.
Cât despre declaraţiile privind respectarea drepturilor omului, justiţia care se face în sala de judecată, acestea au fost laitmotive folosite adesea de politicienii cu dosare şi de cei ce s-au opus arestării preventive a acestora, precum Tăriceanu, Şerban Nicolae etc.
De asemenea, potrivit bilanţului prezentat azi de DNA, în 2016 au fost trimişi în judecată peste 1.270 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu. Printre aceştia: 3 miniştri, 6 senatori, 11 deputaţi, 47 primari, 16 magistraţi şi 21 directori de companii naţionale. Mai mult de un sfert dintre inculpaţii trimişi în judecată în 2016 au comis infracţiuni de abuz în serviciu, prejudiciul identificat de DNA numai pentru fapte de abuz în serviciu în 2016 fiind de peste 260 milioane euro.