BIOGRAFIE: Marine Le Pen, faţa nouă şi mai relaxată a extremei-drepte franceze
alte articole
Avocată şi mamă a trei copii, Marine Le Pen, în vârstă de 44 de ani, este noua faţă a Frontului Naţional din Franţa, formaţiune de extremă-dreaptă.
Marine Le Pen, care a preluat conducerea partidului dirijat timp de peste 30 de ani de tată ei, Jean-.Marie Le Pen, a orientat principalul partid de extremă-dreapta într-o direcţie diferită.
Succesiunea în familie nu a fost o surpriză, după ce Le Pen, 82 de ani, a pledat pentru ea, iar Marine a făcut o campanie abilă, prezentându-se drept candidata schimbării. Creditată cu 15% din intenţiile de vot înainte de primul tur de scrutin, de duminică, este puţin probabil ca ea să ofere o surpriză şi să se califice mai departe.
Născută Marion Le Pen la 5 august 1968, dar cunoscută ca Marine, ea a scris despre cum a crescut cu un paria ca tată, inclusv despre atacul cu bombă care a vizat casa familiei din Paris, când ea avea doar 8 ani. Atunci şi-a dat seama că "existau oameni care aveau ceva împotriva" tatălui ei.
Ca studentă şi tânără avocvată, a fost stigmatizată de colegi, care erau dezgustaţi de politica xenofobă a lui Le Pen. Marine profită de aceste experienţe pentru a atrage acum francezii care se simt alienaţi de politică. Însă, de fapt, ea "respiră" politică de când avea 18 ani. Atunci s-a alăturat FN, conducând la un moment dat aripa tânără. În 2002, a candidat pentru Parlament, iar în 2007 a condus campania pentru prezidenţiale a tatălui ei.
Marine Le Pen este convinsă că FN, cu ea la conducere, va obţine rezultate foarte bune, iar, cu acest obiectiv în minte, curtează electoratul format din femei şi tineri.
Imaginea ei este cu siguranţă mai relaxată decât cea a lui Le Pen, urât de generaţii de imigranţi. Marine este văzută ca un politician abil şi curtenitor în interviurile televizate. Ea a evitat linia neofascistă a lui Le Pen, care a spus că Holocaustul a fost un "detaliu" în ce de Al Doilea Război Mondial şi care s-a plâns că sunt prea multe persaone de culoare în echipa naţională de fotbal.
Marine profită şi de dezamăgirea în creştere a francezilor faţă de moneda euro şi faţă de UE, pentru a transmite un mesaj naţionalist despre presupusa erodare a suveranităţii Franţei de către Uniune.
Însă analiştii consideră că Marine Le Pen este exact ca tatăl ei. În decembrie 2010, ea a declarat că musulmanii care se roagă în stradă o duc cu gândul la "ocupaţia nazistă". Remarca a provcat furori, dar un sondaj a arătat că 39% dintre francezi au aprobat comentariul.