Binefacerile comunismului: Soldaţii nord-coreeni sunt înfometaţi, acuză un refugiat
alte articole
Soldaţii nord-coreeni, incluzând forţele speciale de elită, se confruntă cu serioase lipsuri de alimentare, alături de restul populaţiei, conform unui refugiat recent din Armata Populară Coreeană, adică armata comunistă a Coreei de Nord.
Refugiatul, un ofiţer militar de carieră în vârstă de peste 40 de ani, care a scăpat din Coreea de Nord toamna trecută fugind prin China, a dezvăluit faptul că sub noul lider Kim Jong-un nu a avut loc niciun fel de îmbunătăţiri ale condiţiilor de viaţă, aşa cum s-a sperat la început.
“Kim Jong-un declara în repetate rânduri că el va îmbunătăţi traiul oamenilor de rând, dar nimic nu s-a schimbat cu adevărat”, a afirmat refugiatul, care a discutat prin intermediul unui interpret şi a folosit pseudonimul Kim Gil-su din motive de securitate.
“Nu au fost luate măsuri concrete pentru a îmbunătăţi traiul oamenilor, aşadar poporul nu mai are încredere în cuvintele şi declaraţiile lui Kim Jong-un”, a declarat Gil-su.
În primul său interviu de când a scăpat din Coreea de Nord, Gil-su a descris publicaţiei Washington Free Beacon care sunt greutăţile vieţii în armata şi în societatea nord-coreeană.
Refugiatul a făcut parte din unitatea de elită Storm Corps din cadrul armatei Coreei de Nord dar susţine că nu a fost implicat în activităţile de securitate internă ale acelei unităţi.
Grupurile pentru drepturile omului au declarat că unităţile Storm Corps au fost folosite de Kim Jong-un pentru a suprima dizidenţa populară din interiorul ţării.
Pentru a evada din Coreea de Nord în China, Gil-su a trebuit să treacă înot un râu, fiind înarmat doar cu un cuţit pe care l-a ţinut între dinţi. “Nu puteam sa îl pun nicăieri în timp ce înotam şi aveam nevoie de el în cazul în care ar fi trebuit să mă lupt cu grănicerii sau să mă sinucid, dacă aş fi fost capturat”, a declarat el.
Gil-su a avertizat că instabilitatea internă este tot mai mare în statul izolat. “Aşa zisa plasă pentru ţânţari ar trebui să fie distrusă pentru ca alte idei şi ideologii să poată pătrunde în societatea nord-coreeană şi să ajute la prăbuşirea regimului”, a declarat el.
Infrastructura informaţională puternic controlată de regimul din Phenian este comparată deseori cu o “plasă pentru ţânţari”, care permite un flux foarte limitat de informaţii ce intră sau ies din ţară.
“Dacă regimul continuă să supravieţuiască, ţara va experimenta o explozie internă puternică în rândul populaţiei”, a continuat Gil-su.
Armata foloseşte o expresie specială pentru a inspira soldaţii şi populaţia. Expresia este: “Nimic nu este imposibil dacă sunteţi dedicaţi până la moarte”, conform refugiatului nord-coreean, care a adăugat că sloganul este larg utilizat în lecturi şi posterele militare.
În ceea ce priveşte înfometarea din cadrul armatei, Gil-su a declarat că ofiţerii militari o duc mult mai bine decât populaţia şi soldaţii de rang inferior, susţine Washington Free Beacon.
Soldaţii de rang inferior sunt limitaţi la un fel de mâncare făcută din porumb măcinat ce este modelat în forma boabelor de orez.
Soldaţii “sunt foarte tineri, puternici, energici şi au nevoie de mâncare”, a declarat Gil-su. “Dar astfel de nevoi nu sunt acoperite de armată. De aceea, unii soldaţi încearcă să fugă din armată. Unii fură mâncare pentru a supravieţui.”
Gil-su a declarat că armata nord-coreeană, cu 1,1 milioane de soldaţi activi şi 800.000 de rezervişti, reprezintă un procentaj semnificativ din populaţia ţării care nu produce niciun aliment, astfel că înfruntă lipsuri alimentare cronice.
Lipsurile alimentare sunt atât de severe încât soldaţii nu pot trăi doar pe seama raţiilor oferite de armată şi trebuie să iasă din baze pentru a fura mâncare.
Înfometarea şi lipsa alimentelor sunt cunoscute ca fiind elemente obişnuite ale vieţii majorităţii nord-coreenilor. Raportul lui Gil-su arată că malnutriţia nu se extinde doar în cadrul armatei ci şi în rândul unităţilor forţelor speciale de elită.
Trupele pentru operaţiuni speciale nord-coreene fac antrenamente dure care implică cursuri de arte marţiale, pregătire fizică şi scufundare în apă pe timp de iarnă.
În ultimele decenii, Coreea de Nord a fost lovită deseori de foamete la nivel naţional datorită atât faptului că vremea a fost proastă, cât şi datorită slabei administrări a economiei de către regimul comunist. Ca urmare, lipsurile alimentare sunt cronice şi viaţa este aspră pentru majoritatea celor 25 de milioane de nord-coreeni .
“Nordul este numit Republica Populară Democrată dar nu există deloc democraţie. Mai degrabă, este un fel de tiranie din partea familiei Kim. Dacă Kim Jong-un ar dispărea atunci va veni un alt membru al familiei Kim pentru a prelua conducerea.”
Mai mult, ajutoarele alimentare livrate Nordului de către Coreea de Sud au fost folosite abuziv de armată, a declarat refugiatul.
Soldaţii îşi dau jos uniformele şi schimbă însemnele de pe vehiculele militare atunci când ridică ajutoarele străine, pentru a ascunde agenţiilor umanitare faptul că acele ajutoare ajung în mâinile armatei şi nu a populaţiei civile, conform Washington Free Beacon.
“Guvernul sud-coreean ar trebui să nu mai facă astfel de gesturi deoarece acel suport nu ajunge la oamenii de rând. Ajunge direct în mâinile armatei”, a adăugat Gil-su.
În plus, pentru a câştiga bani, soldaţii iau alimentele donate şi le vând la piaţă.
Oficialii guvernamentali sud-coreeni au declarat că regimul de la Phenian a lansat reforme economice similare cu cele din China dar pe un fundal mult mai limitat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.