Kim Jong-un acceptă invitaţia din Rusia, unde va întâlni alţi lideri mondiali

Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un. (Getty Images)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a acceptat invitaţia Rusiei de a participa în luna mai în Moscova la ceremoniile ocazionate de cea de-a 70-a aniversare a victoriei sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat miercuri agenţia de ştiri Itar-Tass.

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a spus reporterilor din Moscova că a primit un răspuns pozitiv din partea Phenianului.

Rusia i-a invitat atât pe Park Geun-hye, preşedinta Coreei de Sud cât şi pe liderul nord-coreean Kim, dar mulţi s-au îndoit că cei doi vor veni.

Ar fi pentru prima dată când un lider nord-coreean va apare la un eveniment alături de un grup de alţi lideri.

Moscova a invitat reprezentanţi din naţiunile Commonwealth-ului Britanic, Brazilia, India, China, Africa de Sud, Organizaţia de Cooperare din Shanghai şi Uniunea Europeană, cât şi din alte ţări aflate în coaliţia anti-Hitler sau în organizaţii internaţionale sau regionale de acest gen.

Lideri din aproximativ 20 de ţări, incluzând-ul pe Xi Jinping al Chinei, au confirmat până acum prezenţa lor la ceremonie, a spus Lavrov.

El nu a menţionat dacă Park va participa sau nu.

Un oficial al Casei Albastre (Cheong Wa Dae) din Coreea de Sud a declarat că „nu este clar dacă Kim va participa la evenimentul din Rusia şi nu suntem în poziţie să comentăm prezenţa sa. Este o chestiune între Phenian şi Moscova. Problema participării dnei Park la eveniment nu a fost încă hotărâtă”.

„Mai sunt aproximativ 4 luni până la ceremoniile din Rusia şi nimeni nu ştie cum se vor dezvolta relaţiile inter-coreene până atunci”, a spus un alt oficial al Casei Albastre. „Este prea devreme să discutăm despre o întâlnire sau summit între Park şi Kim în Rusia.”

În 2005, liderii Chinei, Franţei, Germaniei, Japoniei şi SUA au participat la evenimentul care a marcat de-a 60-a aniversare.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe