Bihor: Plantare de stejari şi paltini, la Mierlău
Peste 3.000 de puieţi de stejar pedunculat şi paltin au fost plantaţi pe o suprafaţă de un hectar în Pădurea de la Mierlău, pe raza localităţii Şumugiu, la încheierea Lunii Pădurii, marcată, în fiecare an, în perioada 15 martie -15 aprilie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Ape Crişuri (DAC) Oradea, Raluca Negruţ, la acţiune au participat două clase de copii de-a III-a de la Şcoala "Avram Iancu" din Oradea, opt angajaţi ai DAC Oradea, în frunte cu directorul instituţiei, ing. Viorel Iuhas, şi 30 de localnici şi angajaţi ai Ocolului Silvic "Sfânta Maria" din Mierlău, conduşi de preotul Mihai Mart, reprezentant al episcopiei romano-catolice. Din partea Prefecturii Bihor a participat subprefectul Silviu Odobasian.
Cu această ocazie, Prefectura Bihor în colaborare cu Direcţia Apelor Crişuri, Ocolul Silvic "Sfânta Maria" şi Şcoala cu clasele I-VIII "Avram Iancu" din Oradea au hotărât să deruleze în continuare, timp de un an, până la viitoarea Lună a Pădurii, o campanie de conştientizare a populaţiei privind necesitatea protejării ecosistemului forestier printr-un program de educaţie ecologică.
"Programul vizează populaţia locală şi necesitatea păstrării curăţeniei în aceste zone turistice foarte tranzitate, care dorim să rămână curate şi să ne încânte ochii atunci când le vedem", a spus Viorel Iuhas.
Angajaţii Direcţiei Ape Crişuri au mai participat în această perioadă, declarată în acelaşi timp şi Luna curăţeniei în comuna Drăgăneşti, la mai multe acţiuni de igienizare a malurilor Crişului Pietros în Drăgăneşti şi Bunteşti, de unde au strâns aproape 200 de saci menajeri cu pet-uri şi alte deşeuri.
Pădurea este cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurător, asigurând conservarea resurselor de apă şi echilibrarea regimului de scurgere şi contribuind la creşterea calităţii vieţii prin funcţiile multiple de protecţie şi producţie pe care le îndeplineşte.