Rusia acuză Statele Unite că orchestrează o „revoluţie” în Republica Moldova

Serghei Narîşkin (Captură Foto)
A.P.
21.10.2020

Agenţia de informaţii externe a Rusiei, SVR a acuzat marţi Statele Unite că „orchestrează un scenariu revoluţionar” în Republica Moldova, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie, pe modelul din Bielorusia şi Kârgâzstan.

"Statele Unite continuă fără reţinere să se amestece în treburile interne ale ţărilor prietene Moscovei (...), astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluţionar pentru Moldova în noiembrie", a afirmat, într-un comunicat, şeful serviciului de informaţii externe al Rusiei (SVR) Serghei Narîşkin.

Principalii candidaţi la prezidenţialele din Moldova sunt preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, pro-rus, şi fostul premier Maia Sandu, pro-european.

Narîşkin acuză Departamentul de Stat al SUA de încurajarea opoziţiei să organizeze "acţiuni de protest în masă" după alegeri, iar ambasada americană ar fi vinovată de faptul că ar cere forţelor de ordine să nu intervină în caz de manifestaţii.

În comunicatul său, SVR mai acuză SUA că au încercat deja "să influenţeze de manieră grosolană situaţia post-electorală din Bielorusia şi Kârghâzstan" în acest an. Bielorusia este cuprinsă de o criză politică fără precedent, după ce opoziţia l-a acuzat pe dictatorul Alexander Lukaşenko de fraudarea alegerilor, iar în Kârghâzstan revolte masive au dus la debarcarea unui regim de orientare pro-chineză - condus de Sooronbai Jeenbekov - şi înlocuirea cu unul de orientare pro-rusă sub conducerea unui fost preşedinte - Sadîr Japarov.

Corupţia şi sărăcia menţinute adesea cu sprijin rusesc în spaţiul ex-sovietic au generat de multe ori revoluţii "colorate" care au încercat - şi uneori au reuşit - să schimbe guverne autocrate sau corupte cu unele de orientare pro-occidentală. Rusia, însă, consideră toate aceste evoluţii drept ameninţări la adresa controlului pe care îl exercită la graniţele sferei sale de influenţă.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor