Lidera opoziţiei bieloruse cheamă la grevă generală

Minsk-ul lovit de tulburări
Minsk-ul lovit de tulburări (AFP / Getty Images)

Zeci de mii de protestatari bieloruşi au umplut străzile capitalei Minsk duminică, la mai mult de două luni după ce dictatorul Alexander Lukaşenko a pretins că a câştigat alegerile din 9 august, considerate fraudate.

La Minsk, poliţia a folosit grenade de asomare pentru a dispersa mulţimea. Mass-media din Bielorusia a raportat că mai multe persoane au suferit răni cauzate de acţiunile violente ale poliţiei.

Principalul contracandidat al lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut doar 10% dintre voturi conform rezultatelor oficiale şi a refuzat să recunoască rezultatul, susţinând că a fost manipulat.

Tihanovskaia, care se află în prezent în exil în Lituania, după ce a părăsit Bielorusia temându-se de represaliile regimului Lukaşenko, a ameninţat că va convoca o grevă naţională pentru luni, cu excepţia cazului în care Lukaşenko îşi anunţă demisia, eliberează prizonierii politic şi opreşte represiunea împotriva protestatarilor.

„Ultimatul poporului”, aşa cum Tihanovskaia şi-a denumit cererile, a fost tema mitingului de duminică.

Într-o declaraţie făcută la Vilnius, Tihanovskaia şi-a exprimat sprijinul pentru protestatarii bieloruşi şi a declarat că termenul limită pentru autorităţi expiră duminică, la ora 23:59.

"Dacă cererile nu vor fi îndeplinite, bieloruşii vor începe greva naţională", a spus Tihanovskaia.

Într-o altă declaraţie din cursul aceleiaşi zile, ea a condamnat utilizarea grenadelor flash-bang împotriva protestatarilor din Minsk şi a declarat că greva va începe luni.

„Regimul le-a arătat încă o dată bieloruşilor că violenţa este singurul lucru de care este capabil”, a spus ea.

Peste 200.000 de oameni au participat la cea mai mare manifestare de la Minsk de la sfârşitul lunii august, a declarat centrul pentru drepturile omului Viasna.

Protestatarii au purtat steaguri roşii şi albe şi au mărşăluit scandând „Pleacă!” şi „Alegeri noi!”

Mai multe staţii de metrou au fost închise, internetul mobil nu funcţiona, iar tunuri de apă şi vehicule blindate au fost văzute în centrul Minskului.

Mitinguri au avut loc şi în alte oraşe din Bielorusia, iar poliţia a reţinut zeci de oameni în toată ţara. Lista protestatarilor reţinuţi eliberată de centrul Viasna avea, duminică seara, peste 200 de nume.

Regimul Lukaşenko a încercat să înăbuşe tulburările generate de alegerile fraudate cu detenţii în masă, iar poliţiştii au împrăştiat mulţimile cu bastoane, grenade flash-bang şi tunuri cu apă.

Potrivit susţinătorilor drepturilor omului, aproximativ 15.000 de persoane au fost reţinute de la alegeri, iar peste 100 dintre ele au fost declarate prizonieri politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe