Bieloruşii încep greva generală împotriva regimului Lukaşenko

Studenţii din Bielorusia sprijină greva generală
Studenţii din Bielorusia sprijină greva generală (Stringer/AFP via Getty Images)

Muncitori din fabrici, studenţi şi proprietari de afaceri din Bielorusia au început luni o grevă generală cerând demisia preşedintelui Alexander Lukaşenko.

Evoluţia survine după două luni de proteste în masă generate de acuzaţii privind fraudarea alegerilor prezidenţiale care au avut loc în 9 august, în urma cărora Alexander Lukaşenko a fost declarat învingător de către Comisia Electorală Centrală cu 80% dintre voturi.

Cu 13 zile în urmă, principala contracandidată a lui Lukaşenko în alegeri, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, i-a dat un ultimatum preşedintelui bielorus cerându-i, printre altele, să demisioneze, avertizând că va cere începerea grevei generale în caz contrar.

Poliţia a folosit grenade asomatoare, după ce peste 100.000 de oameni s-au adunat în Minsk, Grodno, Brest şi alte oraşe. Ministerul de Interne a declarat că poliţia a făcut 523 de arestări în toată ţara.

Organizaţia Viasna pentru drepturile omului din Bielorusia a declarat că peste 255 de persoane au fost reţinute luni ca urmare a grevelor şi altor proteste din ţară.

Studenţii din mai multe universităţi au refuzat să participe la cursuri şi au ieşit pe străzile din Minsk pentru a protesta. Sute de companii private mici au declarat luni zi nelucrătoare. Numeroase magazine şi cafenele şi-au închis uşile, proprietarii şi angajaţii lor formând lanţuri umane în capitala Minsk.

Câteva mii de pensionari au mărşăluit în capitală în cadrul protestului obişnuit de luni pentru a-i cere lui Lukaşenko demisia.

Printre uzinele care au intrat în grevă se află compania petrolieră Belarusneft, gigantul agroindustrial Belaruskali, producătorii de automobile MAZ, MZKT şi Belkommunmash, producătorul de tractoare MTZ şi producătorul de aparate Atlant, a declarat mişcarea de opoziţie într-un comunicat.

Tihanovskaia, pe canalul ei de socializare Telegram, a cerut companiilor private, preoţilor şi sportivilor să se alăture şi să arate solidaritate cu cei care au intrat deja în grevă.

"Angajaţii fabricilor şi întreprinderilor de stat, muncitori din transport şi mineri, profesori şi studenţi au intrat în grevă în această dimineaţă", a anunţat ea.

Unele ţări europene şi-au retras ambasadorii din Bielorusia în semn de protest faţă de represiunea violentă întreprinsă de regimul Lukaşenko asupra opozanţilor săi, existând numeroase rapoarte despre utilizarea torturii de către forţele de represiune.

SUA, UE, Marea Britanie şi Canada au impus recent sancţiuni împotriva unora dintre oficialii regimului Lukaşenko implicaţi în încălcările drepturilor civile din Bielorusia.