Biban de mare înăbuşit în unt cu tarhon şi sos de ciuperci
alte articole
Chiar dacă nu este un peşte prea aspectuos, bibanul de mare este unul dintre cei mai gustoşi peşti. Are carnea albă cu o aromă uşoară, o textură fermă, oase mari care se desprind uşor şi un conţinut ridicat de grăsime, bogat în omega-3 nesaturaţi.
Având un conţinut ridicat de grăsimi, bibanul de mare se prepară cu precădere prin fierbere sau frigere. O tehnică la modă, prezentă în meniul multor restaurante - este gătirea în tigaie cu pereţi groşi, care are avantajul că se înfierbântă pe sobă la foc mare, pentru a da cărnii crusta exterioară, apoi îşi menţine căldura, când fileul se roteşte pe părţile laterale.
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de unt
- 1/4 ceaşca de vin alb
- 250 g de ciuperci proaspete
- Sare şi piper după gust
- 2 linguri ulei
- 1/2 lămâie
- 2 fileuri de biban de mare (aproximativ 1 /2 kg)
- 1 lingură de tarhon, mărunţit
Modul de preparare
Bibanul înăbuşit în tigaie, este o reţetă rapidă. E recomandat să se pregătească toate ingredientele dinainte şi să fie aşezate la îndemână. Se începe cu curăţarea şi felierea ciupercilor, dacă au pălării mai mari. De asemenea, tarhonul se spală, se curăţa de tulpinile lemnoase, şi se mărunţeşte.
Într-o tigaie, se încălzeşte pe foc mediu/mare uleiul de măsline, se ia tigaia de pe foc şi se pune vinul. Când vinul s-a oprit din fiert, se pune din nou pe foc şi se adaugă ciupercile şi untul.
Se reduce focul la mediu şi se găteşte până când ciupercile sunt fragede. Se adaugă un pic de sare şi piper, şi se lasă până când sosul de la ciuperci se îngroaşă puţin.
Într-o tigaie cu pereţi groşi, se încălzeşte puţin ulei.
Fileurile de peşte, se asezonează cu sare şi piper, apoi se pun în tigaia fierbinte, având grijă să fie cu partea cu piele în jos, pentru aproximativ 5 minute, până când pielea se prăjeşte frumos şi devine crocantă. Se răstoarnă apoi fileurile pe fiecare parte cam un minut, continuându-se deci rotirea pe părţile laterale cam 3 minute.
Când e gata, se adaugă în tigaie o bucăţică de unt la topit, se presară tarhon mărunţit pe carne, după care se ia cu lingura din untul topit şi se toarnă peste peşte. Când e gata se stoarce peste puţin suc de lămâie.
Fileurile de peşte se scot pe o farfurie, se adaugă ciupercile, se presară un pic de tarhon tocat şi se serveşte.
Se poate adăuga salată verde, o garnitură de orez fiert, fasole verde sau un sote din legumele preferate.
E deosebit de delicios, şi se poate consuma foarte bine şi de persoanele cărora nu le place gustul pronunţat de peste.