Berlinul îl susţine pe Mario Monti la alegerile parlamentare din februarie (presa italiană)

Premierul italian, Mario Monti.
Premierul italian, Mario Monti. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

Premierul demisionar Mario Monti 'a asigurat în ultimul an stabilitatea Italiei şi a întregii Europe', iar italienii vor trebui să ţină cont de acest lucru la viitoarele alegeri legislative din 24-25 februarie şi să-i permită lui Monti 'să-şi continue acţiunea de redresare a conturilor publice italiene', susţine ministrul german al economiei şi finanţelor, Wolfgang Schauble, într-un interviu acordat vineri săptămânalului L'Espresso, preluat şi de cotidianul roman la Repubblica.

Într-un lung interviu consemnat de jurnalistul Stefano Vastano, de la săptămânalul roman L'Espresso, ministrul german al economiei vorbeşte, printre altele, despre campania electorală din Italia şi declară că liderul coaliţiei de centru-dreapta, fostul premier Silvio Berlusconi, 'are o strategie electorală eficientă', dar sfatul pe care îl dă Schauble italienilor este acela 'de a nu repeta greşeala făcută în trecut şi de a nu continua să îl voteze pe Silvio Berlusconi'.

Ministrul german motivează acest sfat dat electoratului italian prin faptul că 'Italia este una dintre ţările cele mai importante şi cea de a doua mare putere industrială din Europa'. Iată de ce, după părerea lui Wolfgang Schauble, o revenire la putere a lui Berlusconi, magnatul media în vârstă de 76 de ani, ar însemna 'o probabilitate ca Italia să devină mai slabă, ceea ce ar putea provoca o slăbiciune pentru întreaga Europă', precizează publicaţia amintită.

Schauble mai vorbeşte despre situaţia politică din Italia şi despre criza economică din zona euro şi îi îndeamnă pe alegătorii italieni 'să nu împiedice reformele începute de Mario Monti, deoarece calea stabilităţii şi a austerităţii este singura care va putea salva economia italiană'.

Despre reformele structurale începute în Italia de guvernul tehnocrat condus de Mario Monti, care l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în funcţia de prim-ministru în noiembrie 2011, Wolfgang Schauble mai spune: 'Afirm fără nicio problemă că, sub conducerea guvernului Monti, Italia a devenit mai puternică', informează L'Espresso.

Ministrul german al economiei mai vorbeşte despre liderul coaliţiei de centru-stânga, Pierluigi Bersani, secretarul Partidului Democrat (PD), care se află pe primul loc în toate sondajele de opinie difuzate recent în Peninsulă asupra preferinţelor electoratului italian, cu peste 35%. Schauble declară că s-a întâlnit recent la Berlin cu Bersani, care a asigurat Germania că, în cazul în care va câştiga alegerile, va continua reformele iniţiate de guvernul Monti în ultimele 15 luni. 'Acest lucru este deosebit de important pentru Germania', afirmă colaboratorul cancelarului german Angela Merkel în interviul acordat publicaţiei menţionate.

După părerea lui Schauble, mulţumită politicilor de rigoare şi disciplină fiscală începute de multe guverne din Europa, moneda unică europeană, euro, a depăşit faza cea mai acută a crizei economice care a lovit în ultimii cinci ani întreaga zonă euro. Iar pieţele financiare internaţionale, continuă ministrul german, 'şi-au recăpătat încrederea în moneda unică europeană'.

Euro este acum 'stabil', insistă ministrul Schauble, 'şi rămâne o valută internaţională puternică şi de asemenea o garanţie împotriva inflaţiei', scrie L'Espresso. Lucrul de care are nevoie Europa în viitor, prevede ministrul german al economiei, 'este o îmbunătăţire a mecanismelor decizionale în cadrul Uniunii Europene'.

Considerând acest aspect, Italia şi Germania, conchide Wolfgang Schauble, 'reprezintă un fel de avangardă europeană în cadrul efortului comun de combatere împotriva handicapului creat de birocraţie', notează publicaţia menţionată.

Cotidianul La Repubblica de la Roma publică vineri răspunsul dat de Mario Monti, liderul coaliţiei de centru, la aceste 'elogii' primite din partea reprezentantului guvernului german, care se adaugă la alte declaraţii de stimă primite din partea altor guverne europene, printre care cel francez: ' Sunt declaraţii care nu mă jenează în această campanie electorală, dimpotrivă, mă încurajează şi îmi fac plăcere', a comentat premierul italian demisionar, care a adăugat că este important faptul că 'Italia nu mai face parte din lista ţărilor în mare dificultate economică, ţări care ar putea inflama zona euro'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe