Incendiul de pădure de lângă centrala de la Cernobîl este “sub control”

Pompierii ucraineni au oprit înaintarea unui mare incendiu de pădure care a ameninţat că va ajunge până la fosta centrală nucleară abandonată de la Cernobîl, iar nivelul radiaţiilor din zonă este normal, a anunţat miercuri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Incendiu izbucnit în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.04.2015

Pompierii ucraineni au oprit extinderea unui mare incendiu de pădure care ar fi putut ajunge până la fosta centrală nucleară abandonată de la Cernobîl, a anunţat miercuri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care a mai precizat că nivelul radiaţiilor din zonă este normal.

Incendiul s-a declanşat marţi, în jurul orei locale 12:45 (09:45GMT) şi s-a răspândit pe o suprafaţă de aproape 320 de hectare, existând mari temeri că vânturile puternice vor împinge focul către centrala situată la 20 km depărtare.

Poliţia ucraineană a precizat în noaptea de marţi spre miercuri că a procedat la evacuarea mai multor locuitori din această zonă, susţine Agerpres.

Iaţeniuk, luând cuvântul în cadrul unei întâlniri guvernamentale, a declarat: “Începând cu ora 12:45 (5:45 EDT) focul a fost localizat şi controlat. Nivelul radiaţiilor este normal.”

Serviciile de urgenţă au folosit peste 300 de pompieri, trei avioane şi un elicopter pentru a controla cel mai mare incendiu din Ucraina din 1992.

Ministrul român al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că fumul degajat de incendiul de la Cernobîl nu va ajunge în România, în următoarele 72 de ore.

“Am dispus, în cadrul Comitetului, supravegherea atentă a monitorizării continue a nivelului de radioactivitate şi în următoarele zile. În acelaşi timp, va informez că, potrivit informaţiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona Centralei de la Cernobîl, precum şi în zona Kievului, nu au fost depăşite valorile maxim admisibile pentru emisiile radioactive”, a mai anunţat Gavrilescu.

Acum 30 de ani, în urma unei explozii şi a unui incendiu la Reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, un nor de radiaţii s-a răspândit în Europa.

Ultimul reactor al centralei a fost închis în anul 2000, însă există personal în zonă care lucrează pentru ridicarea unei noi unităţi de siguranţă care să cuprindă exteriorul deteriorat al reactorului 4.

Participanţii la o conferinţă internaţională desfăşurată în capitala Marii Britanii au promis miercuri să aloce 180 de milioane de euro pentru construirea noii unităţi, care se estimează că se va termina până în 2016.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor