Belgia: o ţară cu trei regine

Prin încoronarea duminică a lui Phillipe în Belgia se produce o situaţie curioasă pentru monarhie: ţara are trei regine cu drepturi depline, notează ziarul La Razon, potrivit căruia atât Fabiola, văduva regelui Baudouin, cât şi Paola, consoarta regelui Albert al II-lea care a abdicat, şi Mathilde, consoarta actualului rege Philippe, deţin titlul de regine.
Epoch Times România
22.07.2013

Prin încoronarea duminică a lui Phillipe în Belgia se produce o situaţie curioasă pentru monarhie: ţara are trei regine cu drepturi depline, notează ziarul La Razon, potrivit căruia atât Fabiola, văduva regelui Baudouin, cât şi Paola, consoarta regelui Albert al II-lea care a abdicat, şi Mathilde, consoarta actualului rege Philippe, deţin titlul de regine.

De origine spaniolă, prima care a devenit regină este Fabiola de Mora şi Aragon, care s-a căsătorit în 1960 cu regele Baudouin I . Născută la Madrid în 1928, ea a lucrat iniţial ca infirmieră într-un spital din capitala spaniolă. În Belgia s-a implicat în probleme sociale şi culturale.

Regina Fabiola i-a cucerit pe belgieni vorbind perfect franceza (limba valonilor) cât şi olandeza folosită de flamanzi, pe lângă germană şi italiană. După moartea reginei Elisabeta a Bavariei, consoarta regelui Albert I, şi moartea soţului ei regele Baudouin, Fabiola a prezidat cele două fundaţii ale celor doi monarhi. Totuşi, în ultimul an, Fabiola a fost implicată în câteva scandaluri de evaziune fiscală.

Paola a devenit regină a Belgiei alături de soţul ei Albert al II-lea, în 1993. Fabiola şi soţul ei nu au avut descendenţi, iar moartea prematură a lui Baudouin I a grăbit urcarea pe tronul Belgiei a regelui Albert al II-lea şi a reginei Paola.

Paola s-a născut în 1937, la Forte del Marmi, Italia. Biografii asigură că Paola, care era considerată de belgieni drept o femeie iresponsabilă s-a schimbat complet după urcarea pe tron alături de soţul său. Cuplul, căsătorit în 1959, devenise un subiect al tabloidelor datorită graţiei, stilului şi frumuseţii italiencei.

Paola avea statut de vedetă de cinema. Un lucru respins de societatea conservatoare care era iritată de fotografiile în care aceasta apărea fumând sau de melodiile pe care i le dedica un cantautor italo-belgian care o supranumise 'la dolce Paola'. Scandalurile şi crizele cuplului regal s-au succedat în presă, astfel încât cunoscuta artistă Delphine Boel a cerut în justiţie o probă de ADN pentru a demonstra că este fiica neligitimă a regelui Albert al II-lea.

Consoarta regelui Phillipe a devenit regină după o experienţă lungă ca prinţesă. Este cea mai populară membră a casei regale belgiene 'pentru uşurinţa de a comunica cu lumea, pentru bunătatea şi capacitatea sa de muncă', spune Brigitte Balfoort, biografa ei oficială. Născută în 1973 în familia aristocrată a conţilor Udekem d'Acoz, Mathilde a crescut în cartierul select al claselor înalte. A studiat psihologia şi a fost logoped înainte de a se căsători cu moştenitorul tronului, în 1999. Dar nu a fost totul roz în viaţa ei, familia ei a dat faliment, sora sa mai mică Alix a murit la 22 de ani într-un accident de maşină şi s-a confruntat cu zvonuri potrivit cărora soţul ei ar fi avut relaţii cu un bărbat. Spre deosebire de predecesoarele sale, Matilde este prima regină născută în Belgia.

Actualul rege Philippe are cu Mathilde trei copii, prima născută şi prinţesă moştenitoare este Helene, de 11 ani, care va continua tradiţia femeilor regine în Belgia. Dar va fi regină domnitoare şi prima şefă de stat, având în vedere că în 1991 a fost abolită legea salică belgiană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor