Investitorii străini abandonează China comunistă într-un ritm foarte rapid

Clădiri goale într-unul din oraşele fantomă, complet nelocuite, din China (Youtube - screenshot)
D.B.
22.11.2023

Mai mult de trei sferturi din investiţiile offshore în acţiuni chinezeşti au fost retrase în acest an, achiziţiile nete străine apropiindu-se de cea mai mică sumă anuală din 2015 încoace, potrivit Financial Times (FT).

Fuga de capital a fost, de asemenea, rapidă.

De la un maxim de 235 de miliarde de yuani (32,6 miliarde de dolari) înregistrat la începutul lunii august, intrările străine nete pe piaţa bursieră chineză s-au prăbuşit cu 77%, reprezentând acţiuni de peste 25 de miliarde de dolari, potrivit analizei FT a datelor furnizate de Stock Connect din Hong Kong.

În ciuda nenumăratelor eforturi ale Beijingului de a consolida încrederea globală în economia sa, acţiunile sale s-au dovedit insuficiente pentru mulţi investitori. Sectorul imobiliar din China a continuat să înregistreze noi neplăţi, în timp ce exporturile, producţia şi consumul au fost slabe.

Este o schimbare notabilă faţă de începutul acestui an, când investitorii globali au investit în acţiunile chinezeşti într-un ritm record. Sfârşitul politicilor chinezeşti de zero-COVID la sfârşitul anului trecut a susţinut aşteptările privind o revenire spectaculoasă.

În timp ce Beijingul a pus în aplicare unele politici de sprijin - cel mai recent ajustându-şi bugetul la jumătatea anului şi mărind emisiunea de obligaţiuni suverane - preocupările legate de datorie au limitat în mare măsură sfera de acţiune a stimulentelor chinezeşti.

În contrast cu acestea, investitorii globali au fost mai optimişti cu privire la alte pieţe emergente. În timp ce indicele CSI 300 din China a scăzut cu 11% în dolari în acest an, indicii din Japonia, Coreea de Sud şi India au crescut cu 8%-10%, potrivit sursei citate.

De fapt, India şi Coreea şi-au extins în această lună seria de intrări de capital, a precizat platforma de date EPFR. Între timp, Vietnamul a înregistrat cel mai mare aflux din februarie.

În afară de acţiuni, investiţiile străine directe în această ţară au devenit negative pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a adăugat EPFR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor