Îndatorarea excesivă a Chinei determină agenţia de rating Moody's să îi retrogradeze perspectiva de creditare
O încetinire prelungită a sectorului imobiliar din China, precum şi o decelerare economică mai amplă, dar mai ales riscurile de scădere din cauza datoriei record a Chinei, care a depăşit cu mult 300% din PIB, a determinat Moody's Investors Service să retrogradeze perspectiva ratingului de credit suveran al Chinei de la stabilă la negativă, informează Zero Hedge.
În timp ce revizuirea nu înseamnă că Moody's va retrograda iminent ratingul de credit al Chinei, decizia sporeşte însă şansele în cazul în care creşterea constant mai scăzută şi problemele din sectorul imobiliar nu se diminuează.
După cum relatează Financial Times, agenţia de rating - care, în urmă cu o lună, a coborât şi ratingul de credit al SUA la negativ - s-a arătat îngrijorată că guvernul şi firmele de stat vor oferi un nou sprijin financiar regiunilor slabe din ţară, "ceea ce ar reprezenta riscuri generale de scădere a puterii fiscale, economice şi instituţionale a Chinei". Şi o vor face, pentru că nu au altă opţiune, iar alternativa este colapsul economic şi tulburările sociale.
Deteriorarea perspectivelor vine în contextul în care cele mai recente date privind locuinţele din a doua cea mai mare economie a lumii nu lasă să se întrevadă vreun sfârşit al crizei imobiliare, pe fondul înrăutăţirii vânzărilor de locuinţe. Luna trecută am observat că preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii opt ani.
Accelerarea turbulenţelor de pe piaţa imobiliară este o dovadă în plus că stimulentele fiscale şi imobiliare menite să relanseze economia au eşuat până acum şi poate că o depresiune este inevitabilă.
Un alt motiv de îngrijorare este faptul că datoriile administraţiilor locale au crescut din cauza prăbuşirii veniturilor din vânzarea de terenuri din cauza declinului imobiliar şi a lockdownurilor din pandemie. Acest lucru ridică temeri legate de o criză financiară mai amplă. În plus, există îngrijorări din ce în ce mai mari în sectorul "bancar din umbră" al Chinei, în valoare de 3 trilioane USD, în principal din cauza investiţiilor imobiliare neperformante.
Pentru economie în general, Moody's prevede o creştere a PIB-ului de aproximativ 4% în 2024 şi 2025 - aproape înjumătăţită faţă de nivelurile din 2019.
Moody's a menţinut, de asemenea, ratingul A1 pentru obligaţiunile suverane ale Chinei:
"Confirmarea ratingului A1 reflectă resursele financiare şi instituţionale ale Chinei pentru a gestiona tranziţia într-un mod ordonat.
Dimensiunea vastă a economiei sale şi rata de creştere potenţială robustă, deşi în încetinire, susţin capacitatea sa ridicată de absorbţie a şocurilor".
Ministerul de Finanţe al Chinei, în mod previzibil, a calificat decizia Moody's drept "dezamăgitoare":
"Economia Chinei se îndreaptă către o dezvoltare de înaltă calitate, noile motoare ale creşterii economice a Chinei îşi fac efectul, iar China are capacitatea de a continua să aprofundeze reformele şi să răspundă la riscuri şi provocări", adăugând că îngrijorările Moody's cu privire la creşterea şi profilul fiscal al ţării sunt "inutile".
Simon Harvey, şeful departamentului de analiză valutară de la Monex Europe, a reacţionat la această decizie şi a avertizat că este greu să devii constructiv în privinţa activelor chineze şi a yuanului.
"A fost remarcabil faptul că declinul USD/CNY spre sfârşitul lunii noiembrie nu a coincis neapărat cu o îmbunătăţire a perspectivelor macroeconomice ale Chinei, fără de care credem că este dificil să devenim constructivi în privinţa activelor chinezeşti şi a yuanului", a menţionat Harvey.
Ca urmare, yuanul şi-a extins pierderile marţi. Indicii bursieri din China, inclusiv indicele CSI 300 şi Hang Seng din Hong Kong, au scăzut cu 1,90% şi, respectiv, 1,91%.
Bloomberg a indicat că detaliile deciziei Moody's au fost scurse înainte de anunţul oficial.
Săptămâna trecută, OCDE a avertizat că "tensiunile structurale" din China au contribuit la riscul de scădere a creşterii globale.
Această decizie vine la mai puţin de o lună după ce Moody's a redus perspectiva ratingurilor de credit ale SUA de la stabilă la negativă, citând riscurile de scădere a solidităţii fiscale.