Gigantul bancar din umbră al Chinei se declară în faliment
Unul dintre giganţii bancari "secreţi" din China a declarat, vineri, falimentul din cauza incapacităţii de a rambursa datorii de zeci de miliarde de dolari, un semnal de alarmă că prăbuşirea financiară generată de recesiunea din industria imobiliară continuă să se răspândească şi ridică semne de întrebare dacă nu cumva criza imobiliară din a doua cea mai mare economie a lumii se va accelera în noul an, potrivit Zero Hedge.
În anul 2023, sistemul bancar paralel din China a acţionat în principal ca un aspirator de lichidităţi, în timp ce emisiunile de obligaţiuni corporative abia au compensat retragerile.
Zhongzhi Enterprise Group Co, denumită şi "Blackstone din China", care a supravegheat cândva peste 1.000 de miliarde de yuani (140 de miliarde de dolari) înainte de criza imobiliară, a depus o cerere de intrare în faliment la Primul Tribunal Popular Intermediar din Beijing, după cum informează renumita publicaţie Bloomberg.
Zhongzhi a scris în cererea depusă că "în mod evident" nu îşi poate plăti datoriile. Într-o scrisoare adresată acţionarilor în noiembrie a explicat că datoriile sale se ridică la un total de 420 miliarde de yuani până la 460 miliarde de yuani (64,4 miliarde de dolari), comparativ cu activele sale, de 200 miliarde de yuani.
Pe platforma chineză de socializare WeChat, tribunalul din Beijing a publicat o declaraţie în care se spune că "activele Zhongzhi sunt insuficiente pentru a plăti toate datoriile şi este evident că nu are capacitatea de a le rambursa în totalitate".
Zhongzhi a fost odată cea mai proeminentă firmă din industria trusturilor de 3.000 de miliarde USD a ţării, care reuneşte economiile de la gospodăriile bogate şi clienţii corporativi pentru a acorda împrumuturi şi a investi în imobiliare, acţiuni, obligaţiuni şi mărfuri. Banca a intrat pentru prima dată în atenţia presei în luna august a anului trecut, când a sărit peste plăţile pentru mai multe produse de investiţii, declanşând proteste rare ale investitorilor furioşi, în faţa sediilor băncii.
În noiembrie, autorităţile chineze au deschis o anchetă penală privind activitatea de administrare a firmei, după ce au dezvăluit o gaură de 36,4 miliarde USD în bilanţul său.
"Scăderea persistentă a pieţei imobiliare, coroborată cu politicile stricte şi cu creşterea măsurilor financiare anticorupţie, a împiedicat colectarea la timp a activelor", a declarat Zhao Jian, şeful Institutului de cercetare financiară Atlantis din Beijing.
"Răscumpărarea acestor active a devenit extrem de dificilă", a avertizat Jin.
Potrivit Bloomberg, expunerea sectorului fiduciar la proprietăţi imobiliare este de aproximativ 2,2 trilioane de yuani, sau 10% din totalul activelor, la sfârşitul anului 2022.
"Marele pericol este că se declanşează o buclă de feedback negativ, stresul imobiliar provocând tensiuni în sistemul financiar, subminând expansiunea creditului şi diminuând creşterea, ceea ce, la rândul său, exacerbează prăbuşirea sectorului imobiliar", a scris Bloomberg Economics într-o notă recentă.
Ultimele evoluţii de la Zhongzhi alimentează îngrijorările legate de propagarea fenomenului în contextul presiunilor deflaţioniste din China şi, desigur, al unei pieţe imobiliare în dificultate, care, reamintim, este cea mai mare clasă de active de pe glob.
Este o dilemă veche pentru banca centrală, confruntată cu o economie în slăbire şi o piaţă imobiliară în implozie. În noiembrie, Banca Populară a Chinei a planificat să dea drumul la o mie de miliarde de yuani în finanţări cu costuri reduse pentru a susţine pieţele imobiliare, în speranţa de a stabiliza spirala descendentă.