Beijingul penalizează interzicerea Huawei. Port chinez suspendă importul cărbunelui australian
alte articole
Un port major din nordul Chinei aparent a interzis importurile de cărbune din Australia, avertizând că Beijingul ar putea lua măsuri economice şi ar atenţiona ţările să nu interzică tehnologia wireless de generaţie următoare chineză, potrivit Bloomberg.
Suspendarea pe termen nedefinit a importurilor de cărbune în portul Dalian au început în această lună şi fac parte din planul general de a limita în acest an importurile în zona vamală, a susţinut Reuters, citând un oficial anonim al Dalian Port Group.
Ministerul de Externe chinez nu a declarat dacă vizează în mod specific Australia, precizând doar că inspectează în mod regulat importurile de cărbune din motive ecologice, potrivit Bloomberg.
Măsura ar putea fi un răspuns la decizia Australiei de a urma Statele Unite şi a interzice participarea companiei chineze în telecomunicaţii Huawei Technologies Co în reţeaua 5G din motive de securitate.
China a susţinut că temerile nu sunt rezonabile şi a avertizat alte ţări de consecinţe nespecificate în cazul în care decid să blocheze echipamentele Huawei.
În timp ce Dalian acceptă doar aproximativ 2% din exporturile australiene de cărbune, o astfel de interdicţie marchează deteriorarea relaţiilor deseori tensionate între cei doi parteneri comerciali cheie.
Dolarul australian a înregistrat joi, după raportul Reuters, pierderi de aproximativ 1,1%, cea mai mare scădere din ultimele două săptămâni.
Între timp, acţiunile celei mai mari companii miniere chineze listate la bursă, China Shenhua Energy Co, a înregistrat o creştere de peste 4%.
Întrebat direct în legătură cu raportul Reuters, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat reporterilor în Beijing că statul comunist examinează cărbunele importat cu scopul de a proteja mediul înconjurător.
Shuang nu a precizat dacă Beijingul vizează Australia în mod specific. Ministrul australian al Comerţului, Simon Birmingham, a declarat că ambasadorul Australiei în Beijing doreşte să clarifice de urgenţă veridicitatea raportului.
China, care se foloseşte de comerţ pentru a obţine avantaje, încearcă să combată rezistenţa câtorva naţiuni la utilizarea tehnologiei Huawei în reţelele 5G.
Ambasadorul Chinei în Canada a avertizat în această săptămână că excluderea companiei va avea unele repercusiuni. Noua Zeelandă, care a interzis de asemenea Huawei, a urmărit să minimalizeze temerile legate de faptul că Beijingul adoptă o poziţie mai puţin prietenoasă.
Eforturile de interzicere a participării Huawei la noile reţele 5G sunt conduse de SUA. De altfel, recent, Departamentul de Justiţie american a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar Meng Wanzhou care a fost arestată în Vancouver şi eliberată ulterior pe cauţiune în decembrie 2018, iar acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA.
Astfel, Huawei este acuzat de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.
De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu aveau legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit 10 capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.