SUA ar putea reduce legăturile cu naţiunile care colaborează cu Huawei
alte articole
Secretarul de stat american a afirmat că Washingtonul şi-ar putea reduce anumite operaţiuni în Europa şi în alte zone dacă diverse ţări continuă să facă afaceri cu gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei.
SUA a susţinut luni că va împărtăşi cu ţări precum Ungaria informaţiile pe care le deţine privind riscurile legate de gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei, potrivit Deutsche Welle.
“Dacă acele echipamente [Huawei] sunt co-localizate acolo unde avem sisteme americane importante, este mai dificil să colaborăm alături de ele”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo jurnaliştilor adunaţi la Ambasada SUA din Budapesta.
Ungaria este prima ţară pe care o vizitează Pompeo în turneul său de cinci naţiuni din Europa. Washingtonul este înclinat să îşi dezvolte relaţia cu Europa Centrală şi să consolideze legăturile regionale cu Occidentul pe fondul presiunilor tot mai mari venite din partea Rusiei şi Chinei.
SUA conduce o campanie intensă de interzicere sau restricţionare a implicării în Occident a firmelor chineze precum Huawei şi ZTE, suspectate de activităţi de spionaj. De altfel, Huawei a concediat un angajat chinez în Polonia care a fost acuzat de spionaj în favoarea Beijingului.
În plus, Departamentul de Justiţie american a făcut publice în urmă cu câteva zile acuzaţiile din două dosare deschise împotrivă Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului său financiar Meng Wanzhou care a fost arestată în Vancouver şi eliberată ulterior pe cauţiune în decembrie 2018, şi care acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA.
Astfel, Huawei este acuzat de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.
De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu aveau legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit 10 capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.
De asemenea, făcând referire la uciderea editorialistului Jamal Khashoggi de la ziarul The Washington Post în interiorul Consulatului saudit din Istanbul în octombrie 2018, Pompeo a negat că ţara sa “muşamalizează” asasinatul. “America nu muşamalizează o crimă”, a declarat el.
Pompeo a mai susţinut că SUA va continua să ia măsuri suplimentare şi să îşi continue investigaţia şi că îi va trage la răspundere pe toţi cei implicaţi în acel asasinat.
Remarcile lui Pompeo au fost făcute după ce preşedintele american Donald Trump a ratat un termen limită stabilit de Congresul SUA pentru a răspunde până vinerea trecută la întrebarea dacă prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a ordonat uciderea lui Khashoggi.
“Preşedintele a fost foarte clar – nu putea fi mai clar – că, pe măsură ce obţinem informaţii suplimentare, vom continua să îi tragem la răspundere pe toţi cei responsabili”, a adăugat Pompeo.