Berlinul încă poartă discuţii privind rolul Huawei în reţeaua 5G
alte articole
Guvernul Germaniei încă poartă discuţii dacă ar trebui să i se permită companiei chineze Huawei să participe la construirea infrastructurii germane de Internet de mare viteză (5G), a declarat marţi ministrul Economiei, Peter Altmaier, potrivit Reuters.
Când i s-a cerut să comenteze un raport al Wall Street Journal care susţine că un grup de ministere relevante au luat o decizie preliminară de a permite companiei Huawei, cel mai mare producător din lume de echipamente pentru telecomunicaţii, să participe la reţeaua germană 5G, Altmaier a afirmat:
“Nu pot confirma acest raport deoarece încă ne aflăm în procesul discutării acestei probleme cu alte ministere”.
Huawei este supusă unei verificări intense în Occident privind relaţiile sale cu guvernul comunist chinez şi cu acuzaţiile că ar permite desfăşurarea unui spionaj de stat, lucru pe care compania chineză îl neagă. SUA cere aliaţilor săi să nu folosească tehnologia Huawei.
Raportul publicaţiei Wall Street Journal a susţinut că decizia de a aproba implicarea Huawei în reţeaua 5G a Germaniei urma să fie discutată ulterior, tot marţi, de membri influenţi ai conservatorilor cancelarului Angela Merkel.
O sursă guvernamentală germană a declarat marţi pentru Reuters că Berlinul probabil nu va lua o decizie rapidă privind Huawei.
O licitaţie pentru reţeaua mobilă 5G urmează să înceapă în cea de-a doua jumătate a lunii martie, pe fondul temerilor tot mai mari că guvernul ar putea să nu excludă Huawei în totalitate.
Berlinul plănuieşte să înăsprească cerinţele privind securitatea pentru companiile de telecomunicaţii care doresc să se alăture construirii reţelei 5G în Germania, a declarat Altmaier pentru Reuters săptămâna trecută.
Directorul Huawei din Germania a precizat ziarului Handelsblatt că guvernul comunist chinez nu se implică în afacerile companiei, adăugând că aceasta va opera într-o manieră deschisă şi transparentă.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.