Beijingul emite “cod roşu” de poluare. Şcoli închise şi circulaţia a zeci de milioane de automobile restricţionată
alte articole
Guvernul chinez a ordonat marţi ca 30% dintre automobile să nu circule pe străzi, a interzis autovehiculele de capacitate mare, a cerut şcolilor să anuleze cursurile şi a recomandat companiilor să ofere angajaţilor ore flexibile de lucru. În plus, majoritatea evenimentelor în aer liber au fost anulate în capitala chineză.
Alerta emisă în China este prima de acest gen şi este cauzată de stratul dens de smog ce a cuprins capitala pentru a doua oară în ultima lună, depăşind în unele zone de 40 de ori limita de siguranţă admisă.
În ciuda codului roşu, mulţi rezidenţi au încercat să ocolească regulile.
Un studiu condus de chimistul Jos Levieveld de la Institutul german Max Planck şi publicat anul acest în revista Nature a estimat că 1,4 milioane de oameni mor prematur în China, în fiecare an, datorită poluării, conform Deutsche Welle.
O realitate toxică a vieţii urbane chineze
“Aceasta este viaţa modernă pentru oamenii din Beijing. Am dorit să dezvoltăm şi acum plătim preţul”, a declarat Cao Yong din Beijing pentru Associated Press.
“Trebuie să faci totul pentru a te proteja. Chiar şi atunci când port o mască mă simt neconfortabil şi nu am niciun fel de energie”, a declarat rezidentul din Beijing Li Huiwen în timp ce făcea cumpărături într-un magazin.
Poluarea generată de creşterea economică a Chinei este de asemenea o sursă tot mai mare de nemulţumire faţă de guvern.
Nivelul particulelor fine aeropurtate (PM2,5) a crescut la peste 300 de micrograme pe metru cub în anumite zone ale Beijingului şi se estimează ca acestea să crească înainte ca aerul să înregistreze o oarecare îmbunătăţire a calităţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un maxim de 25 de micrograme într-o perioadă de 24 de ore, conform Deutsche Welle.
Smogul evidenţiază dificultăţile cu care ar trebui să se confrunte China pentru a echilibra o economie în creştere cu promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a dezvolta mai multă energie verde.
China a promis să reducă emisiile de dioxid de carbon până în 2030 ca parte a unui acord global asupra climatului ce ar trebui să fie perfectat în următoarele două săptămâni în Paris.