Smog periculos învăluie Beijingul în timp ce la Paris încep discuţiile pentru climat

China a emis cea mai ridicată alertă pentru poluare a anului, Beijingul este învăluit de un smog al cărui nivel este de 20 de ori mai ridicat decât limitele permise. Alerta a fost declanşată într-un moment în care liderii mondiali se întâlnesc la Paris pentru a încheia un acord pentru climat.
Oamenii poartă măşti de protecţie în Beijing datorită aerului foarte poluat. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.11.2015

O pătură periculoasă de smog s-a aşezat luni deasupra Beijingului şi în alte părţi ale nord-estului Chinei, în timp ce principalii emiţători de gaze cu efect de seră ai lumii s-au alăturat discuţiilor din Paris, unde se urmăreşte încheierea unui acord global asupra schimbării climatului.

Nivelurile de particule fine aeropurtate (PM2.5) au crescut la peste 500 de micrograme pe metru cub, conform ambasadei SUA, care sfătuieşte personalul să stea în case şi să evite activităţi în condiţiile unui astfel de nivel de poluare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un maxim de 25 de micrograme într-o perioadă de 24 de ore, conform Deutsche Welle.

Autorităţile chineze au emis o “alertă portocalie” şi au închis unele autostrăzi. De asemenea, au cerut fabricilor şi şantierelor de construcţii să îşi oprească sau să suspende activitatea într-un efort de a reduce smogul.

Se crede că poluarea este cauzată de cărbunele ars pentru încălzirea locuinţelor în timpul iernii şi de emisiile provenite de la fabrici şi autovehicule.

O cauză majoră pentru boli

Nivelurile ridicate ale poluării aerului au fost legate de decese premature şi diverse boli, inclusiv frecvenţa sporită de incidente de atac de cord, atac cerebral, cancer şi alte boli pulmonare.

Poluarea generată de creşterea economică a Chinei este de asemenea o sursă răspândită de nemulţumire faţă de guvern.

Smogul evidenţiază dificultăţile pe care ar trebui să le înfrunte China pentru a echilibra o economie în creştere cu promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a dezvolta mai multă energie verde.

China a promis să reducă emisiile de dioxid de carbon până în 2030 ca parte a unui acord global asupra climatului ce ar trebui să fie perfectat în următoarele două săptămâni în Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor