Beijing-ul fumegă după ce Donald Trump interzice folosirea aplicaţiilor chineze de plată electronică
alte articole
Marţi, preşedintele american Donald Trump a escaladat din nou războiul comercial SUA-China prin semnarea unui ordin executiv care interzice utilizarea a opt mari aplicaţii de plată chineze, inclusiv Alipay, cea mai mare platformă de plăţi online din lume, care este utilizată de peste un miliard de persoane din China.
Ministerul chinez al Comerţului a criticat administraţia Trump susţinând că măsura sfidează concurenţa loială şi dăunează "ordinii normale" a pieţei.
Într-o declaraţie de miercuri, ministerul a declarat că se opune „hotărât” mişcării Casei Albe şi a avertizat că decizia va afecta consumatorii, inclusiv pe cei americani. Ministerul a promis, de asemenea, că „îşi va sprijini ferm” firmele pentru a-şi proteja drepturile şi a indicat că îşi rezerva dreptul de a lua „măsuri necesare” nespecificate ca răspuns la „suprimarea nerezonabilă” a software-ului chinez.
Declaraţia Ministerului Comerţului reia remarci anterioare ale purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, care a calificat interdicţia aplicaţiei drept „agresivitate” şi a acuzat administraţia Trump că „abuzează de conceptul de securitate naţională”.
Reacţia chineză a urmat după ce preşedintele Trump a semnat un nou ordin executiv, marţi, care interzice utilizarea a opt aplicaţii dezvoltate de firme ale regimului comunist chinez, inclusiv Alipay, Tencent QQ, Wechat Pay şi QQ Wallet.
Ordinul executiv acuză Partidul Comunist al Chinei de eforturi susţinute în scopul de a „fura sau a obţine în mod ilegal date ale persoanelor din Statele Unite”, inclusiv „informaţii sensibile de identificare personală”, pentru a „avansa agenda de securitate economică şi naţională a Chinei”.
Ordinul executiv urmează să intre în vigoare după 45 de zile.
Interzicerea aplicaţiilor este ultimul pas într-un război tehnologic şi comercial întins pe durata ultimilor ani între SUA şi China, care a inclus o interdicţie pentru ByteDance, producătorul chinez al popularei aplicaţii TikTok, precum şi ordinul recent al administraţiei Trump de scoatere a unor companii chineze de telecomunicaţii de pe bursa din New York şi restricţii privind vânzarea de tehnologie şi bunuri din SUA către firme de tehnologie chineze, inclusiv Huawei şi ZTE.