Bursa din New York revine asupra deciziei, anunţă că va opri totuşi tranzacţiile giganţilor chinezi de telecom

Brokeri la bursa de acţiuni din New York, 7 noiembrie 2012
Brokeri la bursa de acţiuni din New York, 7 noiembrie 2012 (Allison Joyce / Getty Images)

La doar câteva ore după ce secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, l-a sunat pe preşedintele New York Stock Exchange, Stacey Cunningham, pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de decizia Bursei de a încălca ordinul executiv semnat de Donald Trump, care cerea de-listarea a trei giganţi chinezi de telecomunicaţii, bursa şi-a schimbat din nou direcţia cu 180 de grade şi acum îşi reconsideră decizia de a opri de-listarea.

Citiţi şi Bursa din New York ignoră un ordin executiv al lui Donald Trump, revine asupra de-listării giganţilor chinezi de telecomunicaţii

Bursa de acţiuni din New York anunţase iniţial (la începutul anului) că va opri tranzacţiile celor trei giganţi chinezi până pe 11 ianuarie. Cele trei companii sunt acuzate de legături cu armata Partidului Comunist Chinez, fiind implicate în numeroase incidente de spionaj cibernetic.

Joia trecută - cu doar câteva ore înainte de noul an - administraţia Bursei a anunţat că va suspenda tranzacţionarea acţiunilor giganţilor chinezi de telecomunicaţii - China Mobile, China Telecom şi China Unicom Hong Kong - însă luni, ca o concesie acordată Beijingului, a anunţat că va permite totuşi tranzacţionarea acţiunilor firmelor în cauză.

Marţi, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, l-a sunat pe preşedintele New York Stock Exchange, Stacey Cunningham, pentru a-şi „exprima dezaprobarea” faţă de decizia surpriză a administraţiei Bursei, potrivit publicaţiei Bloomberg, care citează două persoane familiare cu această chestiune.

Inversarea neaşteptată a deciziei bursei i-a surprins pe cei mai mulţi oficiali de la Casa Albă, Trezorerie şi Departamentul de Stat - şi a semănat, de asemenea, confuzie în rândul autorităţilor de reglementare care ajutaseră la elaborarea ordinului executiv semnat de preşedintele Donald Trump în noiembrie. Ordinul solicita investitorilor americani să înceteze tranzacţiile cu întreprinderi chineze considerate o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA, potrivit raportului.

Motivul oficial pentru evoluţia haotică a NY Stock Exchange este că Oficiul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine a emis declaraţii opace cu privire la ordinul care a generat confuzie în rândul investitorilor şi traderilor referitor la celeritatea acţiunii şi tipul de active avute în vedere.

În ciuda explicaţiei oficiale, Trezoreria a publicat luni un document care prezenta „clarificări” cu privire la ordin - cu câteva ore înainte ca Bursa să anunţe decizia de a ignora ordinul executiv al Casei Albe.

În pofida amânării temporare, riscul continuu de a fi radiate implică faptul că pieţele financiare s-ar putea confrunta cu incertitudini suplimentare cu privire la companiile care ar putea fi afectate de represiunea lui Trump asupra Chinei, nu numai cele trei firme chineze, ci şi companii americane care au acorduri cu acestea.

Acţiunile China Mobile, China Telecom şi China Unicom au crescut marţi la tranzacţionarea din Hong Kong, probabil pentru că investitorii au ajuns la concluzia că SUA ar putea să renunţe la abordarea sa agresivă. O altă posibilitate este un joc speculativ care are în vedere posibilitatea ca Joe Biden să ajungă totuşi la comanda Casei Albe, şi, odată cu asta, politica de asperităţi a SUA faţă de China să ia sfârşit.

NYSE nu a dat niciun motiv pentru decizia sa într-o declaraţie publicată în timpul orelor de tranzacţionare din Asia, spunând doar că a consultat „autorităţile de reglementare relevante” cu privire la restricţiile SUA la investiţiile în companii chineze.

Ordinul semnat de Trump este, acum, încă odată, programat să intre în vigoare în 11 ianuarie, cu nouă zile înainte de sfârşitul primului său mandat.

Un oficial care lucrează la tranziţia lui Joe Biden a refuzat să comenteze dacă Joe Biden va schimba ordinul, în cazul în care ajunge la Casa Albă. Dacă Biden nu renunţă la ordin, firmele de investiţii americane şi fondurile de pensii ar fi obligate să îşi vândă participaţiile în companii legate de armata chineză până la 11 noiembrie 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe