Becali aproape că intră în galerie cu Auschnitt, Groza şi băieţii din P2
alte articole
Din puşcărie Gigi Becali a hotărît să-şi vândă Palatul Auschnittt, situat într-una din zonele cele mai exclusiviste din Bucureşti, pe Aleea Alexandru, la câţiva paşi de Guvern. Preţul estimat al Palatului este de zece milioane euro.
Vremurile sunt atât de tulburi încât, conform unor surse citate de Puterea.ro, Becali, aflat în detenţie la Poarta Albă, s-a hotărât să vândă palatul încă de acum o lună când a decis să "dispară din viaţa publică" de unde se retrăsese oricum de la sfârşitul primăverii, când a fost trimis la Rahova pentru trei ani şi un pic pentru dare de mită, fals, uz, şi altele.
Palatul Auschnitt, o copie fidelă a Muzeului Rodin din Paris, a suferit remodelări drastice, după cum sunt şi vremurile. Becali a vopsit basoreliefurile de pe faţada clădirii într-un auriu "electrocutant".
Latifundiarul, cunoscut pentru dezinvoltura cu care îşi purta costumele scumpe şi cu care înjura în gura mare la TV, a încercat să dea o tentă spirituală construcţiei, aşezând lângă gardul domeniului o statuie cu Isus, mare, aurie, pesemne simbol al banilor care cad din cer degeaba, sau poate al prostului gust care s-a înstăpânit la noi după ce toate hoardele barbare au trecut.
Istoria caselor, şi mai ales a proprietarilor, sunt o vie ilustraţie a vremurilor şi oamenilor care se aştern, pentru ca apoi să fie luaţi de vânt.
Palatul a fost construit în 1920 de avocatul Iancu Manu, după ce s-a căsătorit cu Zeta Cantacuzino, os domnesc.
La vremuri noi, ciocoi
Dar anii '20 erau deja tulburi, aşa că Palatul a ajuns rapid la "boierii făcuţi şi nu născuţi", de care, după cum zice un proverb rus, ar trebui să te fereşti cât poţi. Clădirea n-a putut să se ferească, aşa că a ajuns în 1932 în posesia lui Auschnitt, cel care a devenit bogat făcând afaceri cu Statul Român, deja mâncat de corupţie. Destinaţia palatului: "doar o casă pentru petreceri cu femei frumoase".
Vremuri nebune, care n-au ţinut mult. Tancurile ruse au adus la noi dictatura proletariatului, un lucru mai rău decât afaceriştii. Aşa că Palatul a încăput pe mâna burghezului-comunist Petru Groza, cel aflat în cârdăşie cu auto-intitulaţii "cei mai buni fii ai poporului". Pentru scurt timp, căci cei mai buni fii se mâncau de zor unii pe alţii, aşa că Petru Groza a plecat şi el repejor dintre noi.
Comuniştii au fost băgaţi în diverse lucruşoare, mai toate urâte. Bunăoară Ceauşescu, prin Licio Gelli, via P.2, a ajuns la Peron, care a vizitat cu mare fast România, parte din cine-ştie-ce înţelegeri dosnice. Aşa că Palatul şi-a mai schimbat încă odată stăpânul, ajungând Ambasada Argentinei.
Pentru ca în final, să ajungă la Păstorul Mioarelor Româneşti - nea Becali, care s-a bucurat ani buni de faimă şi avere, fără, însă, să ştie ce să facă cu ele.
Sic Transit Gloria Mundi, nea Becali!