Năstase, despre prezidenţiale şi tensiunile din USL

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Fostul premier Adrian Năstase a declarat sâmbătă, la Antena 3, că este de părere că, deşi prim-ministrul Victor Ponta nu vrea să candideze la alegerile prezidenţiale, partidul care îl conduce, PSD, îl împinge exact în această direcţie.

"După părerea mea, Victor Ponta nu vrea să candideze la alegerile prezidenţiale. Din ce am văzut, partidul încearcă să-l împingă să devină candidat", a precizat Adrian Năstase.

Referitor la liderul liberal Crin Antonescu, Năstase a remarcat: "Văd că el se concentrează aproape exclusiv pe acest proiect al alegerilor prezidenţiale, în timp ce partidul pare foarte interesat de participarea la guvernare, eventual alături de PSD".

"Deci, există această situaţie paradoxală în care Victor Ponta nu vrea, dar partidul îl împinge, iar dincolo, Crin Antonescu vrea, iar partidul lui....", a explicat Adrian Năstase.

Fostul premier a vorbit, de asemenea, despre relaţiile tensionate din cadrul USL şi partidele de dreapta din ţară.

În opinia lui, dreapta are o componentă pro-Băsescu, una contra-Băsescu şi PDL-ul, care înţelege exact cum anume să funcţioneze, având în vedere că şeful statului încerca să fie un tutore al dreptei, iar PDL a ieşit de sub această tutelă.

„Din campania lui Predoiu se vede evident că ar dori o relaţie mai strânsă cu Băsescu, dar mulţi consideră că un sprijin din partea lui ar fi toxic”, a continuat Năstase.

Întrebat când a uitat USL să mai lucreze la obiectivul promis în campania sa electorală, respectiv acela de a îl înlătura pe Traian Băsescu, Năstase a replicat: „Când a încetat să privească în mod înţelept mandatul lui Traian Băsescu (..) resemnându-se cu ideea că mai durează un an şi se termină”.

Năstase consideră că membrii USL şi-au concentrat energia în tensiunile din interiorul coaliţiei, subliniind că au fost reacţii de ambele părţi cu efecte laterale privind PC, care a intrat la mijloc în cadrul acestor aceste bătălii.

„Nu realizează liderii USL că în timp ce ei se relaxează privind spre viitoarele campanii, mecanismul care l-a susţinut pe Băsescu se recompune. Eu cred că aici ar trebui să fie elementul esenţial de atenţie în perioada următoare”, a adăugat Năstase.

„Aş gândi apoi la o întărire a formulei de guvernare în perioada sărbătorilor de iarnă, ca anul viitor să se poată intra cu mai multă vitalitate (..) evident, şi o remaniere. Aş tempera elementele de diferenţiere ideologică până la alegerile europarlamentare”, a explicat Năstase.

Fostul premier a adăugat că, în opinia lui, candidatura pe liste separate a PSD şi PNL va duce la tensiuni ulterioare, posibile discuţii în ceea ce priveşte descentralizarea, precum şi discuţii privind costurile din administraţie şi în ceea ce priveşte raporturile de forţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne