BCE anunţă un test de stres pentru băncile europene

Bancnote de 500 de euro. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.03.2017

Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că va testa băncile din zona euro în ceea ce priveşte rezistenţa lor la schimbări bruşte ale ratelor dobânzii, simulând scenarii care includ de la o restrâgere monetară neaşteptată până la îngheţarea creditelor ce a avut loc după prăbuşirea băncii Lehman Brothers.

Ratele ultra scăzute sau negative aplicate de BCE de la începutul crizei financiare au afectat băncile şi le-au făcut să-şi asume riscuri mai mari pentru a obţine câştiguri mai mici, provocând temeri în legătură cu modul în care sectorul bancar ar putea face faţă după ce se va înăspri politica [financiară].

BCE a declarat că va menţine ratele dobânzii la nivelurile actuale pentru moment, dar inflaţia din zona euro a ricoşat, alimentând solicitările de reducere a ritmului programului de cumpărare de obligaţiuni, un program cu o valoare de 2,3 trilioane de euro.

Prin noul program de test de stres anunţat marţi, BCE doreşte să ştie cu cât capital ar rămâne băncile dacă ratele dobânzii ar creşte rapid sau scădea rapid şi care va fi câştigul lor pe o perioadă de trei ani sub diferite scenarii.

Cele şase simulări includ o reluare a perioadei imediate prăbuşirii băncii Lehman în 2008 – când ratele dobânzilor pe termen lung au scăzut sub nivelul celor pe termen scurt, semnalând o recesiune iminentă – precum şi o revenire la ratele dobânzii mai mari de dinaintea începerii crizei în zona euro în 2010.

Cele mai mari 110 bănci din zona euro ce sunt incluse în test au timp până în luna aprilie să-şi prezinte datele, care vor fi introduse în cererile anuale de capital ale BCE în luna iulie.

“Acest exerciţiu de testare a stresului urmăreşte să ofere BCE informaţii suficiente pentru a înţelege sensibilitatea unei bănci la rata dobânzii”, a susţinut instituţia bancară.

Ratele dobânzii îi determină pe unii debitori să ramburseze mai greu împrumuturile şi tind să reducă valoarea obligaţiunilor de stat, pe care băncile le deţin în cantităţi mari şi le folosesc drept garanţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor