UE cere Italiei să rezolve problema datoriilor, ameninţă cu sancţiuni

Roma este presată acum să adopte reforme financiare, lucru care ar putea alimenta şi mai mult suportul pentru partidele eurosceptice.
Sediul băncii Monte dei Paschi di Siena, în Siena, Italia. (Getty Images)
Andrei Popescu
23.02.2017

Datoria publică a Italiei este pe cale să ajungă la un nivel record de 133,3% din PIB în acest an, de la 132,8% în 2016. În acest context, Comisia Europeană a cerut guvernului italian să adopte măsuri în valoare de cel puţin 0,2% din PIB pentru a redresa situaţia, altfel riscă penalităţi.

Conform reglementărilor UE, Italia ar trebui să îşi reducă datoria cu aproximativ 3,6% din PIB-ul său anual.

În raportul publicat referitor la datoria Italiei, Comisia a declarat miercuri că ţara trebuie să adopte “în mod credibil” măsuri suplimentare.

Avertismentul are loc după ce Bruxelles-ul a trimis o scrisoare Romei în luna ianuarie, cerându-i să aplice măsuri suplimentare pentru a-şi reduce aşa-zisul deficit structural – zonă în care guvernul italian cheltuie mai mult decât încasează prin impozite şi alte venituri – şi să îşi reducă datoria.

Prin lansarea noului avertisment se creşte presiunea asupra Italiei pentru a-şi respecta promisiunea anterioară de a lua măsuri în privinţa finanţelor sale.

Decizia de a disciplina Italia va fi luată după ce Bruxelles-ul va avea la dispoziţie toate datele disponibile pentru următoarele previziuni economice, care urmează să fie anunţate în luna mai, conform unei notificări a Comisiei.

Prin aplicarea procedurii de sancţionare ar putea fi date amenzi usturătoare şi fără precedent.

Această mişcare va trimite un avertisment pieţelor, care au început deja să crească costurile de împrumut pentru Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor