UE cere Italiei să rezolve problema datoriilor, ameninţă cu sancţiuni

Roma este presată acum să adopte reforme financiare, lucru care ar putea alimenta şi mai mult suportul pentru partidele eurosceptice.
Sediul băncii Monte dei Paschi di Siena, în Siena, Italia.
Sediul băncii Monte dei Paschi di Siena, în Siena, Italia. (Getty Images)

Datoria publică a Italiei este pe cale să ajungă la un nivel record de 133,3% din PIB în acest an, de la 132,8% în 2016. În acest context, Comisia Europeană a cerut guvernului italian să adopte măsuri în valoare de cel puţin 0,2% din PIB pentru a redresa situaţia, altfel riscă penalităţi.

Conform reglementărilor UE, Italia ar trebui să îşi reducă datoria cu aproximativ 3,6% din PIB-ul său anual.

În raportul publicat referitor la datoria Italiei, Comisia a declarat miercuri că ţara trebuie să adopte “în mod credibil” măsuri suplimentare.

Avertismentul are loc după ce Bruxelles-ul a trimis o scrisoare Romei în luna ianuarie, cerându-i să aplice măsuri suplimentare pentru a-şi reduce aşa-zisul deficit structural – zonă în care guvernul italian cheltuie mai mult decât încasează prin impozite şi alte venituri – şi să îşi reducă datoria.

Prin lansarea noului avertisment se creşte presiunea asupra Italiei pentru a-şi respecta promisiunea anterioară de a lua măsuri în privinţa finanţelor sale.

Decizia de a disciplina Italia va fi luată după ce Bruxelles-ul va avea la dispoziţie toate datele disponibile pentru următoarele previziuni economice, care urmează să fie anunţate în luna mai, conform unei notificări a Comisiei.

Prin aplicarea procedurii de sancţionare ar putea fi date amenzi usturătoare şi fără precedent.

Această mişcare va trimite un avertisment pieţelor, care au început deja să crească costurile de împrumut pentru Italia.