Băsescu: Parlamentul poate contribui la modificarea prevederilor care nu convin României, dar n-o face

Preşedintele României, Traian Băsescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
13.06.2012

Preşedintele Traian Băsescu a lansat, un atac dur la adrea lipsei de implicare a Parlamentului în deciziile europene, precizând că Legislativul ar putea contribui la modificarea unor prevederi care nu convin României, lucru pe care Consiliul European nu-l poate face.

Referindu-se la afirmaţiile parlamentarilor, care acuză lipsa de implicare a Legislativului în chestiuni europene, şeful statului a precizat că este problema Parlamentului.

”Nivelul de implicare a Parlamentului este problema Parlamentului, pentru că la Tratat există protocolul numărul 1 care are câteva articole”, a spus Traian Băsescu enumerând acele articole ce stabileşte atribuţiunile parlamentelor naţionale în ceea ce priveşte actele legislative la nivel european. Astfel, articolul 4 prevede ”un termen de opt săptămâni între data la care un proiect de act legislativ este pus la dispoziţia parlamentelor naţionale, în limbile oficiale ale Uniunii Europene, şi data la care proiectul în cauză este înscris pe ordinea de zi provizorie a Consiliului, în vederea adoptării acestuia sau în vederea adoptării unei poziţii în cadrul unei proceduri legislative”.

”Vă rog să întrebaţi de câte ori Parlamentul României a trimis puncte de vedere pertinente. Vreau să ştiţi că este şi un punctaj, dar nu vreau să complicăm lucrurile excesiv. Spre exemplu, fiecare parlament naţional are două voturi, indiferent cât este de mare ţara. (...) Dacă sunt parlamente bicamerale, cum este la noi, Senatul are un punct, un vot, Camera Deputaţilor are un vot. Ei pot trimite separat punctul de vedere, dar pentru a putea lucra şi a putea fi implicaţi ar trebui să aibă un aparat de lucru şi pe urmă să dezbată proiectele de act normativ, cu atât mai mult cu cât nu avem nicio problemă”, a explicat preşedintele, adăugând că nu există nici măcar impedimentul de limbă.

În plus, membrii Legislativului ar putea face ”diplomaţie parlamentară să sune la colegii din Polonia, la colegii din Bulgaria, la colegii din Cehia, la colegii din Italia să vadă dacă nu-şi pot corela un punct de vedere care să ducă la introducerea unor amendamente care să modifice prevederi care nu ne convin”, a subliniat şeful statului.

”Vă rog să reţineţi: Consiliul European nu are acest drept, cel la care atât de contestată este prezenţa mea, Consiliul European nu are acest drept. Acest drept îl au parlamentele naţionale pe iniţiativele Consiliului Uniunii Europene, deci a Consiliului format din guverne, îl au guvernele, dar nu Consiliul European sau, spre exemplu, în cazul nostru, nu Preşedinţia. Deci, Parlamentul României ar putea fi extrem de implicat în adoptarea unei legislaţii europene care să ne convină, cu condiţia să se ocupe de acest lucru, să dezbată, să coopereze cu celelalte instituţii, cu Guvernul în mod deosebit pentru corelarea punctelor de vedere şi cu alte parlamente după ce îşi stabileşte un punct de vedere comun cu Guvernul. Este un lucru care în România încă nu s-a întâmplat, deşi de doi ani avem noul tratat în vigoare”, a spus Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor