Preşedintele Băsescu: Partenerii României au urmărit dezbaterile, s-au îngrozit de necunoaşterea documentelor UE

Preşedintele Traian Băsescu la sediul NATO din Bruxelles, 30 ian 2012. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
13.06.2012

Preşedintele Băsescu a declarat că partenerii europeni ai României ”au avut de ce să se îngrozească” în momentul în care au văzut necunoaşterea documentelor fundamentale ale UE.

Referindu-se la dezbaterea pe marginea reprezentării României la Consiliul European, preşedintele consideră că aceasta duce la ”compromitere”.

”Cu această dezbatere care s-a dus în direcţia în care s-a dus, să ştiţi că nu ajungem decât la compromitere, pur şi simplu. Luările de poziţie de ieri (n.r. - marţi), din Parlamentul României, luările de poziţie de la televiziuni au fost sintetizate chiar de partenerii noştri europeni şi cred că au avut de ce să se îngrozească când au văzut câtă necunoaştere a documentelor europene fundamentale este în dezbaterea publică din România”, a avertizat şeful statului.

Traian Băsescu speră însă că subiectul va duce totuşi la o dezbatere, ”dar una cinstită, nepolitizată, una dusă de pe poziţia explicării, a înţelegerii şi a poziţionării faţă de ce este în Tratat, nu faţă de preşedintele României, pentru că asta nu foloseşte la nimic, numai distorsionează conţinutul Tratatului şi se ratează şansa de a înţelege foarte bine în ce lume trăim”.

Preşedintele a acuzat infantilismul şi incapacitatea de a deveni europeni.

”Trăim într-o lume mult mai complicată decât ni se pare nouă, aceea de a fi cu unul sau cu altul, împotriva unuia sau împotriva altuia; trăim într-o lume în care dacă nu suntem atenţi, riscăm să fim striviţi de necunoaşterea noastră, de infantilismul nostru, de incapacitatea noastră de a fi europeni”, a punctat Traian Băsescu.

”Nu este un conflict care să ne ajute, pentru că puţini politicieni, doar cei de la Bruxelles, probabil, specialiştii în constituţiile tuturor statelor (...) ar putea face aprecieri. În rest, pentru toţi ceilalţi, este un semn de întrebare, cine o fi legitim reprezentantul României în Consiliul European”, a mai adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor