Băsescu: Nu poţi dărâma o ţară pentru că trebuie să plece Plahotniuc! Îi va veni şi lui timpul [video]

Situaţia politică extrem de complicată din Republica Moldova, o ţară măcinată de proteste de stradă şi tensiuni declanşate de învestirea noului Guvern, este unul dintre subiectele preferate în ultima vreme de fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În Republica Moldova trebuie să existe o minimă stabilitate în aceste momente tensionate, pentru a nu arunca ţara în haos, dând ocazia Kremlinului "să se îngrijească de fosta republică unională", este mesajul transmis luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu.

"Alianţa dintre Platforma Dreptate şi Adevăr a domnului Andrei Năstase şi partidele domnilor Dodon şi Usatîi cer insistent demisia acestui Guvern şi alegeri anticipate. O spun cu responsabilitatea omului care iubeşte ţara asta - Republica Moldova - şi care tot timpul a privit la progresul ei către vest şi a făcut tot ce a putut să facă ca acest lucru să se întâmple – este o mare greşeală", a declarat Traian Băsescu.

De ce este o mare greşeală faptul că forţele pro-ruse cer, cot la cot, cu pro-europenii din Platforma DA alegeri anticipate? Din nouă motive, potrivit fostului preşedinte.

Alegerile anticipate, o greşeală în viziunea lui Băsescu

"În momentul de faţă, în R. Moldova partidele pro-europene sunt compromise şi împotriva lor se desfăşoară aceste manifestaţii. Deci fie că vorbim de partidul domnului Ghimpu, fie că vorbim de partidul domnului Lupu şi al lui Plahotniuc, fie că vorbim de partidul fostului premier Filat. Este nevoie de nişte structuri politice noi pro-europene. Aceste structuri politice pot fi Platforma DA a lui Andrei şi Vasile Năstase - sunt doi fraţi - sau Platforma Acţiune şi Solidaritate a doamnei Maia Sandu.

Este ciudată alinierea acestor două platforme civice care au anunţat că se vor transforma în partide, de partidele domnilor Usatîi şi Dodon! De ce este ciudată solicitarea celor două platforme pentru demisie şi alegeri anticipate? Aceste două platforme nu sunt încă transformate în partide", a punctat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a explicat că Platforma DA a fost respinsă la înregistrarea sa ca partid săptămâna trecută pentru că nu avea toate documentele, în timp ce platforma Maiei Sandu abia este în curs de a strânge semnături.

"Când au timp şi cum vor face faţă unor alegeri anticipate? De aceea sugestia mea şi punctul meu de vedere este că cel mai corect lucru ca măcar cele două platforme pro-europene care nu sunt încă înregistrate ca partide ar trebui să ceară să intre într-un dialog cu acest Guvern al domnului Filip pentru a stabili un program de acţiune care să corespundă revendicărilor lor.

Ei nu cer mare lucru, platformele civice – cer o luptă anticorupţie eficientă, deci le trebuiesc nişte legi care să aducă sistemul de numire a procurorilor şi judecătorilor la o formulă similară cu cea din România. Acum la ei numirile se fac pe termen nelimitat şi se fac de către Parlament. Păi cum să speri că pot avea un Procuror General independent când îl numeşte Parlamentul?! Trebuie să pună pe picioare o legislaţie care să permită pe urmă construcţia unor structuri ale justiţiei care să fie independente", a opinat Traian Băsescu.

O altă problemă este devalizarea băncilor, însă, potrivit fostului preşedinte, nu-i opreşte nimeni pe moldoveni să se uite în legislaţia română şi să ia modele de acolo.

"Au ce să ceară Guvernului Filip. Luaţi legislaţia din România. Eu nu spun că e perfectă dar s-a dovedit relativ eficientă în atingerea obiectivelor de diminuare a nivelului de corupţie, a spălării banilor, a independenţei justiţiei. Cred că cele două platforme trebuie să intre într-o negociere cu Guvernul Filip", a adăugat Traian Băsescu.

Moldova, între Vest şi Rusia

"Cred că România trebuie să ajute imediat Republica Moldova pentru ca în februarie şi martie să poată fi plătite pensiile şi cred că forţele politice responsabile care vor să menţină R. Moldova pe o direcţie spre vest au obligaţia să intre în negociere cu Guvernul şi în acelaşi timp să câştige timp pentru a se putea transforma în partide.

Pe de altă parte, este evident că Federaţia Rusă nu este insensibilă la ce se întâmplă la Chişinău şi faptul că Vladimir Putin a convocat vineri un Consiliu de Securitate pentru a analiza instabilitatea din R. Moldova, este un semnal care trebuie luat în consideraţie. În Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse să ştiţi că nu e ministrul Culturii şi nici ministrul Educaţiei. (...) Deci nu aş vrea ca stabilitatea R. Moldova să fie un motiv pentru Moscova să se îngrijească de fosta republică unională", şi-a continuat discursul fostul şef de stat.

Traian Băsescu susţine că aceste lucruri i le-a spus şi fostului ministru al Educaţiei, Maia Sandu, cu care a avut astăzi o întâlnire, exprimându-şi punctul de vedere legat de cum se vede R. Moldova de la Bucureşti.

"Sunt de acord că cetăţenii R. Moldova ştiu mai bine ce e la ei acasă, dar ar trebui să ţină cont şi de semnalele date şi de UE care a salutat stabilizarea R. Moldova prin validarea acestui Guvern. Semnalul dat de SUA prin Victoria Nuland chiar la Bucureşti care a salutat instalarea noului Guvern. De bună seamă semnalele date de preşedintele României şi de primul ministru al României care astăzi a şi intrat în dialog cu premierul moldovean legat de soluţia pentru finanţarea urgentă a R. Moldova.

Exprim speranţa, poate chiar convingerea, că şefii celor două platforme civice vor acţiona cu înţelepciune. Acolo bătălia este să plece Plahotniuc. Frate, nu poţi dărâma o ţară pentru că trebuie să plece Plahotniuc. Lui Plahotniuc îi va veni timpul când îi vine. Că la toţi în politică ne vine timpul. Dar acum este timpul unei minime stabilităţi în R. Moldova, pentru a nu arunca ţara în haos, pentru a nu prilejui intervenţia altora să le pună ordine şi aşa mai departe", a concluzionat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe