Băsescu: Nu avem nevoie de alte împrumuturi, trebuie să absorbim mai multe fonduri

Marius Dragoi
19.06.2012

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, marţi, Susannei Kastner, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-România, că Bucureştiul are nevoie de extinderea perioadei de absorbţie a fondurilor europene, de la 2 la 3 ani, după 2013.

Susanne Kastner a evocat discuţiile tot mai frecvente, după alegerea în Franţa a unui preşedinte socialist, potrivit cărora austeritatea trebuie însoţită de programe investiţionale şi de măsuri privind creşterea puterii de cumpărare a europenilor.

”Recunosc că aceste voci se aud din ce în ce mai tare şi în Germania. Va trebui să facem ceva, pentru că nu putem miza doar pe intenţiile FMI şi BM de a practica o politică de austeritate ci, din contră, va trebui să promovăm şi o creştere economică, să dăm un imbold conjuncturii economice din ţările noastre”, a spus Kastner.

La rândul său, Traian Băsescu a precizat că, în opinia sa, ”lucrurile trebuie să meargă în paralel: consolidare fiscală, care uneori impune măsuri de austeritate, măsuri de creştere a competitivităţii şi pe fondul creşterii de competitivitate, găsirea de formule de creştere economică, pentru că viaţa ne-a arătat ce s-a întâmplat până în 2008”.

Pentru România, resursa de creştere economică sunt fondurile europene, dar Bucureştiul are nevoie de o perioadă mai mare pentru a putea absorbi cât mai mult din fondurile alocate în perioada 2007-2013.

”Nu avem nevoie de alte împrumuturi, totul este să fim capabili să le utilizăm suficient de repede. Noi am cheltuit până acum o parte destul de mică din fondurile europene. Este foarte adevărat, în ultimele şase luni pot spune că se înregistrează o creştere a vitezei de absorbţie, dar nu am convingerea că în soluţia 'n+2' vom reuşi să absorbim toate fondurile, datorită faptului că 2007 şi 2008 au fost ani pierduţi. De aceea, ridic o problemă şi în faţa dvs, o problemă pe care am ridicat-o şi la ultimul Consiliu European. I-am transmis o scrisoare şi preşedintelui Barroso, poate reuşim ca în timp util să extindem perioada de la 'n+2' la 'n+3', având în vedere că ne recunoaştem lipsa de capacitate administrativă în perioada 2007- 2008”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a recunoscut că România a făcut ”erori” în actualul exerciţiu bugetar.

”România a făcut erori în această perioadă 2007-2008 şi încercăm să salvăm resursele prin acest 'n+3'. Sigur, nu vă cer un răspuns pozitiv acum, dar vreau să vă informez că România a făcut această solicitare deja şi vă pot spune, spre exemplu, pentru fondurile de pre-aderare pe ISPA, am mai cerut o derogare la Comisie pentru un an. Ne-a acordat-o şi am reuşit să cheltuim 98% din fondurile de pre-aderare. Poate că şi acest exemplu ne ajută să înţelegem că România ar putea să-şi valorifice banii dacă va fi 'n+3', în loc de 'n+2'”, a explicat Traian Băsescu.

În mod normal, perioada de extindere a cheltuirii fondurilor este de doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor