Băsescu ATACĂ la CCR Legea referendumului: "Pragul de 30% e neconstituţional"

Traian Băsescu a trimis sâmbătă preşedintelui Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumurilor.
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
21.09.2013

Traian Băsescu a trimis sâmbătă preşedintelui Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumurilor.

Preşedintele României a trimis la CCR noua lege a referendumului promovată de USL, pe motiv că pragul de prezenţă de 30% pentru validarea referendumului prevăzut în actul normativ ar încălca prevederile articolului 2, alineatul 1 din Constituţie.

Traian Băsescu susţine că actul normativ conţine prevederi care "înfrâng" principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.

Un cvorum de participare la referendum de 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente ar încălca prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituţie deoarece premiza unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, aceasta presupunând 50% plus 1 dintre persoanele aflate pe liste.

Curtea Constituţională a statuat, prin Decizia nr. 731/2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 478/2012, că întrunirea majorităţii absolute care constă în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente „reprezintă o condiţie esenţială pentru ca referendumul să poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor, constituind premisa unei manifestări autentic democratice a suveranităţii prin intermediul poporului în conformitate cu principiul statuat în Art. 2 alin. (1) din Legea fundamentală”.

Problema suveranităţii unui grup

Constituţia mai precizează că un grup (care nu este majoritate) nu poate exercita suveranitatea.

Alin. (2) al Art. 2 din Constituţie, stipulează: „niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.

Constituţia exclude prin acest alineat, însuşirea puterii de stat de către o autoritate sau persoană, care nu este reprezentativă pentru poporul român.

Aşadar se consideră că atribuirea suveranităţii, prin lege, unui grup format din 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, constituie o încălcare a prevederilor Art. 2 alin. (2) din Constituţia României.

Ce-i deranjează pe politicieni

Ideea modificării pragului pentru referendum a survenit pe fundalul scăderii dramatice a prezenţei la vot în România. Dacă la niciun referendum nu se prezintă peste 50% din cei înscrişi pe liste, instrumentul referendumului devine nefolosibil.

Conform datelor IPP prezenţa la vot şi implicarea în actul electoral a scăzut masiv în România post decembristă. Dacă în 1990 prezenţa la vot era de peste 86%, din 2004 ea a scăzut dramatic, în 2008 ajungând sub 40%.

Analiştii susţin că există mai mulţi factori care determină acest fenomen al lumii moderne, printre care şi dezamăgirea faţă de sfera politicii.

Problema pe care ar putea-o genera coborârea pragului pentru referendumuri este că grupuri minoritare ar putea influenţa decizii sociale majore, confiscând practic viitorul românilor, aşa cum s-a întâmplat cu Partidul Comunist Român, instaurat de Rusia Sovietică după război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor