Băsescu ATACĂ la CCR Legea referendumului: "Pragul de 30% e neconstituţional"
alte articole
Traian Băsescu a trimis sâmbătă preşedintelui Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumurilor.
Preşedintele României a trimis la CCR noua lege a referendumului promovată de USL, pe motiv că pragul de prezenţă de 30% pentru validarea referendumului prevăzut în actul normativ ar încălca prevederile articolului 2, alineatul 1 din Constituţie.
Traian Băsescu susţine că actul normativ conţine prevederi care "înfrâng" principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.
Un cvorum de participare la referendum de 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente ar încălca prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituţie deoarece premiza unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, aceasta presupunând 50% plus 1 dintre persoanele aflate pe liste.
Curtea Constituţională a statuat, prin Decizia nr. 731/2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 478/2012, că întrunirea majorităţii absolute care constă în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente „reprezintă o condiţie esenţială pentru ca referendumul să poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor, constituind premisa unei manifestări autentic democratice a suveranităţii prin intermediul poporului în conformitate cu principiul statuat în Art. 2 alin. (1) din Legea fundamentală”.
Problema suveranităţii unui grup
Constituţia mai precizează că un grup (care nu este majoritate) nu poate exercita suveranitatea.
Alin. (2) al Art. 2 din Constituţie, stipulează: „niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.
Constituţia exclude prin acest alineat, însuşirea puterii de stat de către o autoritate sau persoană, care nu este reprezentativă pentru poporul român.
Aşadar se consideră că atribuirea suveranităţii, prin lege, unui grup format din 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, constituie o încălcare a prevederilor Art. 2 alin. (2) din Constituţia României.
Ce-i deranjează pe politicieni
Ideea modificării pragului pentru referendum a survenit pe fundalul scăderii dramatice a prezenţei la vot în România. Dacă la niciun referendum nu se prezintă peste 50% din cei înscrişi pe liste, instrumentul referendumului devine nefolosibil.
Conform datelor IPP prezenţa la vot şi implicarea în actul electoral a scăzut masiv în România post decembristă. Dacă în 1990 prezenţa la vot era de peste 86%, din 2004 ea a scăzut dramatic, în 2008 ajungând sub 40%.
Analiştii susţin că există mai mulţi factori care determină acest fenomen al lumii moderne, printre care şi dezamăgirea faţă de sfera politicii.
Problema pe care ar putea-o genera coborârea pragului pentru referendumuri este că grupuri minoritare ar putea influenţa decizii sociale majore, confiscând practic viitorul românilor, aşa cum s-a întâmplat cu Partidul Comunist Român, instaurat de Rusia Sovietică după război.