PDL cere ca dezbaterile privind modificarea Constituţiei să fie reluate “de la zero”.
PDL îi va cere lui Crin Antonescu, printr-o scrisoare, să reia de la zero dezbaterile privind modificarea Constituţiei, cu o nouă componenţă a Comisiei, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, democrat-liberalul Radu Carp.
Carp a declarat că PDL îi cere lui Crin Antonescu să reia dezbaterile privind modificarea Constituţiei cu o nouă Comisie, din care să facă parte "atât simplii cetăţeni cât şi experţi." PDL-ul solicita respectarea a "trei chestiuni fundamentale", detaliate pentru presa de dl Carp:
“Noi [PDL n.r.] solicităm trei chestiuni fundamentale în această scrisoare deschisă adresată domnului Crin Antonescu. Unu: reluarea dezbaterilor de la început cu alcătuirea unei noi Comisii de revizuire bazată pe alte criterii. Noi considerăm că este necesar ca din această Comisie de revizuire să facă parte pe lângă parlamentari şi cetăţeni, eventual din cei care au propus deja amendamente dar şi din experţi. (...) Al doilea punct pe care îl considerăm important este acela al invitării mass-media şi a tuturor cetăţenilor interesaţi la lucrările Comisiei (…). Este nevoie ca aceste lucrări să fie publice. Respectarea integrală a voinţei cetăţenilor exprimată cu ocazia referendumului din 2009 prin formularea unui amendament în acest sens care să fie inclus în proiectul de revizuire. Trei: luarea în considerare fără nicio denaturare a observaţiilor critice exprimate de Consiliul Legislativ, CCR, Comisia de la Veneţia şi CE”, a declarat Carp.
Democrat Liberalii vor participa la lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei doar dacă Crin Antonescu va ţine cont de doleanţele lor, informează Rnews.
“Dacă toate aceste condiţii vor fi respectate cumulativ, PDL va consideră oportun participarea în continuare la procesul de revizuire. Dacă aceste condiţii nu se respectă noi rămânem la poziţia iniţială de a nu face parte cu membrii din această Comisie şi desigur de a anunţa boicotul oricărei acţiuni în favoarea Constituţiei în timpul campaniei respective”, a conchis Radu Carp.
Demersul liberalilor este motivat de votarea în Parlament, săptămâna trecută, a legii referendumului.
Radu Carp a explicat că iniţiativa PDL a fost determinată de votarea în Parlament a legii de modificare a referendumului.
“ De ce am considerat că este nevoie să facem un asemenea demers public: pentru că după cum cunoaşteţi săptămâna trecută Parlamentul a votat legea de modificare a legii referendumului, ceea ce înseamnă că maximum pe data de 20 septembrie această lege trebui să fie promulgată. Asta înseamnă că începând cu data de 20 septembrie începe să curgă termenul de un an până la care referendumul privind aprobarea noii Constituţii revizuite va trebui să aibă loc (…)”, a declarat Carp.
Legea referendumului, la care face referire Carp, are ca miză adoptarea Constituţiei revizuite, amendamentele aduse legii fundamentale în stat reflectând în principal voinţa USL, majoritară în Parlament. Constituţia revizuită va da, dacă este adoptată în forma actuală, puteri fără precedent Parlamentului, în defavoarea celorlalte puteri din stat, făcând din Parlamentul majoritar PNL-PSD principala putere în stat. Având în vedere scăderea pragului de prezenţă la referendum de la 50% plus unu, cât este în prezent, la 30% din populaţia cu drept de vot a ţării înscrisă pe listele electorale, dacă USL şi-ar mobiliza simpatizanţii, noua Constituţie ar putea fi adoptată foarte uşor.
În acest context, PDL solicită ca dezbaterile privind modificarea Constituţiei să fie reluate “de la zero”.
“Considerăm că acest interval de timp este benefic pentru a relua întreaga dezbatere asupra proiectul de revizuire a Constituţiei. Noi solicităm nu doar o întâlnire de formă a Comisiei pentru revizuire şi va analiza nu doar anumite propuneri din partea Consiliului Legislativ şi a CCR, ci considerăm că această dezbatere nouă trebuie să fie una de fond în care să se discute din nou de la zero toate amendamentele (…)”, a afirmat democrat-liberalul.