Zgonea "lăcrimează" de emoţii: Legea Referendumului a trecut

Masă rotundă şi topul IMM 2012. În imagine, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României
Masă rotundă şi topul IMM 2012. În imagine, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Legea referendumului. Deputaţii au decis, cu 223 de voturi "pentru", 72 de voturi "împotrivă" şi 23 de abţineri ca pragul de prezenţă la referendum să fie redus la 30% din populaţia cu drept de vot a ţării înscrisă pe listele electorale, în loc de 50% plus unu, cât este în prezent.

Conform noului proiectul de lege, în România, referendum-urile vor fi valabile dacă la vot participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. Noua lege va intra în vigoare abia după un an de la publicarea în Monitorul Oficial, pentru a se conforma unei decizii a Curţii Constituţionale, care a impus acest prag de timp.

Prin votul de astăzi, deputaţii s-au raliat deciziei colegilor din Senat, care au respins în 3 septembrie cererea preşedintelui Traian Băsescu, prin care se solicita Parlamentului reexaminarea proiectului de lege şi menţinerea pragului de prezenţă la 50%.

Singurii care au votat împotriva proiectului legislativ au fost deputaţii PDL.

După votarea legii, Gheorghe Tinel, deputat PDL, a precizat de la tribunal Parlamentului că deputaţii PDL au votat împotrivă, deoarece consideră că "în acest moment tânăra democraţie are nevoie de un vot majoritar".

Tinel a criticat proiectul şi în timpul dezbaterilor, afirmând că parlamentarii sunt vinovaţi pentru absenteismul românilor de la urne, "iar coborârea pragului la 30% este inacceptabilă".

"Suntem vinovaţi pentru absenteismul electoratului la scrutin. Cum mascăm această vinovăţie? Scăzând pragul electoral! Să ne fie ruşine!", a spus deputatul PDL.

Demn, Valeriu Zgonea, semnatar la proiectului legii referendumului, a replicat:

"Eu sunt emoţionat, îmi curg lacrimile, am văzut că e la modă", a spus Zgonea.

UDMR a criticat de asemenea reducerea pragului de prezenţă la urne la 30%, însă a menţionat că acceptă decizia Curţii Constituţionale.

Miza proiectului de lege votat astăzi este legată de validarea viitoarei Constituţii.

Odată cu alegerile prezidenţiale, în 2014, USL intenţionează să organizeze şi referendumul pentru validarea Constituţiei revizuite. Constituţia a fost modificată astfel încât să legifereze creşterea prerogativelor Parlamentului, în paralel cu diminuarea drastică ale atribuţiunilor instituţiei prezidenţiale.

Conform noii Constituţii, Parlamentul va fi puterea supremă în stat iar preşedintele va avea un rol mai mult decorativ. "O paiaţă", cum se exprima Băsescu vorbind despre "înţelegerea murdară" dintre Antonescu, care vrea să fie musai preşedinte, chiar şi "defrişat" de atribuţiuni, girând în schimb cu voturile PNL-ului modificarea Constituţiei, astfel încât să fie pe placul lui Ponta şi al PSD.

Data organizării alegerilor şi a referendumului nu s-au stabilit. Dacă consultarea naţiei va avea loc înainte să treacă un an de la publicarea legii referendumului în Monitorul Oficial, va fi nevoie ca 50% dintre românii înscrişi pe listele de vot să se prezinte la urne pentru a valida Constituţia modificată de USL. Dacă referendumul va avea loc după intrarea în vigoare a legii Constituţia va fi adoptată doar cu votul a doar 30% dintre români.

Iniţiativa scăderii pragului electoral la urne pentru validarea unui referendum a aparţinut USL. Printre semnatarii proiectului de lege se numără deputaţii PSD Valeriu Zgonea, Florin Iordache şi deputatul PC, Bogdan Ciucă. Ei au cerut reducerea pragului de prezenţă la urne de la 50% la 30% şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Argumentul PSD pentru susţinerea proiectului de lege a fost că românii sunt o naţie fără simţ civic: "Eliminarea pragului de 50% prezenţă la vot din numărul alegătorilor înscrişi pe liste este o necesitate pentru că avem un electorat căruia îi lipseşte simţul civic şi am risca să nu validăm noua Constituţie, să păţim ca în 2004 când s-au acordat două zile pentru validarea referendumului de Constituţie".

Ideea de reducere a pragului la Referendum a fost un "succes" în Parlamentul majoritar USL.

Proiectul de lege a fost depus pe 16 aprilie la Senat şi adoptat pe 21 mai de către Camera Superioară. Pe 27 aprilie, legea a trecut şi de Comisia juridică din Camera Deputaţilor, care a aprobat în unanimitate proiectul de lege în forma propusă de Zgonea & PSD. Camera Deputaţilor a adoptat şi ea proiectul pe 29 mai, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri.

Opoziţia a atacat legea la Curtea Constituţională a României. CCR a decis însă că actul normativ este constituţional, în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Traian Băsescu a cerut în 11 iulie Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30% şi cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, afirmând că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

PSD şi PNL au avut însă astăzi câştig de cauză în ceea ce priveşte prezenţa la referendumurile ce vor avea loc începând din toamna anului viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne