Traian Băsescu: S-a luptat pentru Nabucco până în ultima clipă. Nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze de la ruşi.
alte articole
Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unei emisiunii TV, că nimeni nu a renunţat la bătălia pentru proiectul Nabucco până în ultima clipă. Şeful statului a dat asigurări că nu vor exista probleme cu aprovizionarea cu gaze de la ruşi.
“Nimeni nu a renunţat la bătălie până în ultima clipă. Cu trei zile înainte a fost la Bratislava întâlnirea şefilor de stat din Europa centrală şi de Est, unde am făcut ultima intervenţie politică cu o scrisoare semnată de patru şefi de stat de pe traseul Nabucco. Până nu s-a anunţat oficial aveam obligaţia să ne batem”, a declarat preşedintele.
„Există alternative. România a fost interesată de Nabucco în primul rând pentru că ar fi trebuit să construiască o infrastructură mult mai scurtă de la Marea Neagră către pieţele europene. România va exploata gaze din Marea Neagră înainte de momentul în care ar fi fost gata Nabucco dacă la anul începeam să construim gazoductul. Cred că în 2018 România va fi capabilă să exporte, nu doar să îşi asigure integral nevoile”, a declarat Traian Băsescu.
În opinia şefului statului, un avantaj major al proiectului Nabucco era costul redus al construcţiei infrastructurii: „Nabucco pentru teritoriul nostru, având în vedere că foarte posibil România îşi va acoperi nevoile de gaze şi va avea surplus la export, ar fi fost important pentru că am fi avut costuri mai mici de construcţie a infrastructurii cu care să exportăm gaze pe piaţa UE. Era o cheltuială mai mică pentru infrastructură”, a precizat Traian Băsescu.
Nu vor exista probleme cu aprovizionarea de la ruşi
În ceea ce priveşte importul de gaze din Rusia, Traian Băsescu a susţinut că nu vor exista probleme cu aprovizionarea: „Nu sunt politician cu încredere în Moscova, cum nici Moscova nu are încredere în mine. Nu ne încredem unii în alţii, dar niciodată Moscova nu ne-a creat probleme în a ne aproviziona. Că ne-a dat mai scump, mai altfel, România nu a avut probleme ca Moscova să spună nu gazului pentru România. Suspiciunea trebuie să meargă până la un punct. Niciodată Moscova nu va respinge o solicitare de gaze de la noi. Deja avem companii în economia noastră ce importă direct de la Gazprom, lucrurile sunt relativ dezgheţate. Nu trebuie să ne facem probleme că într-o iarnă Moscova nu ne va da gaz”, a concluzionat Traian Băsescu.
Despre proiectul Nabucco
Nabucco este un proiect cu surse multiple de aprovizionare şi capacitate variabilă care contribuie în continuare la diversificarea sistemelor de furnizare si transport prin integrarea Coridorului Sudic în reţeaua europeană de transport de gaze. Atât proiectele de extracţie cât şi cele de transport constituie părţi integrante ale lanţului valoric al gazelor naturale din Azerbaidjan.
Nabucco Gas Pipeline Internaţional GmbH (NIC) a fost înfiinţată în 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, construi şi opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii, va oferi o soluţie de tipul one-stop-shop şi va opera ca entitate comercială independentă pe piaţă, acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare ţară de tranzit.
Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.