Băsescu: "a fost strivit sub o maşinărie de partid cel mai democratic act al cetăţenilor unei ţări: votul"

Preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la Dosarul Referendumului, a susţinut într-o declaraţie de presă dată marţi la Palatul Cotroceni, că nu este de acord să fie numit „dosar politic”, ci“un dosar penal al unei activităţi politice fundamentale”, un dosar care fotografiază “cel mai important act politic din vreun stat democratic: alegerile”.
Declaraţie de presă a preşedintelui Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
09.10.2013

Preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la Dosarul Referendumului, a susţinut într-o declaraţie de presă dată marţi la Palatul Cotroceni, că nu este de acord să fie numit „dosar politic”, ci“un dosar penal al unei activităţi politice fundamentale”, un dosar care fotografiază “cel mai important act politic din vreun stat democratic: alegerile”.

Traian Băsescu declară că faptele prezentate în rechizitoriul din Dosarul Referendumului este o epopee a furtului în campaniile electorale. Băsescu afirma că tot cu acelaşi mecanism a mai mai furat o dată rezultatul alegerilor în 2009, pe când în anul 2004 a suspectat că de vina este calculatorul. “ La alegerile prezidenţiale din 2009, PSD a utilizat exact acelaşi mecanism de furt şi pe urmă tot ei strigau „noi am furat mai puţin ca ei” sau „maşinăria noastră a mers mai prost”. Îmi aduc aminte şi în 2009 am ştiut că s-au întâmplat lucrurile acestea, am avut câteva probe dar prea puţine şi atunci că şi la referendumul din vara lui 2012, eu am avut un singur reprezentant în secţiile de votare, pentru că era coaliţia tuturor mogulilor şi a tuturor partidelor care îl sprijineau pe Geoană şi eram practic numai eu şi PDL şi ştiu ca şi atunci au fraudat masiv voturi, masiv."

Preşedintele Băsescu menţionează că dacă în rechizitoriu sunt descrise probe care sunt în bibliorafturi, el nu le-a văzut. Dar crede că nu Dragnea trebuie să fie ţinta, ci ţinta trebuie să fie promovarea unei legislaţii care să nu mai permită furtul la alegeri. Băsescu consideră că acest lucru este fundamental. Precizează că DNA ne-a făcut tuturor un serviciu extraordinar tuturor, a avut răbdare să ancheteze, să evalueze un număr mare de secţii de votare în care s-au petrecut fraude, unele de proporţii ameţitoare.

Traian Băsescu se întreabă: “Problema este: suntem capabili să generăm o lege care să prevină fraudarea alegerilor? Cred că acesta este cel mai mare câştig al acestui dosar, care, atenţie, nu este etichetarea mea, dar le pot da satisfacţie celor care vor să îi spună „dosar politic" pentru că este vorba de alegeri, cel mai puternic pilon al politicii şi al democraţiei în acelaşi timp, alegerile libere."

Preşedintele afirma că dacă "vom citi, noi, oamenii politici, acest rechizitoriu, vom fi capabili să scriem o lege care să prevină fraudarea celui mai important act politic al cetăţeanului: alegerile?". Nu este de acord să fie numit „dosar politic”, ci este “un dosar penal al unei activităţi politice fundamentale”, un dosar care fotografiază “cel mai important act politic din vreun stat democratic: alegerile”.

Traian Băsescu subliniază că alegerile sunt chiar mai importante decât procesul de revizuire a unei Constituţii, pentru că ele “dau susţinerea statului democratic, prin alegeri libere. Ori ele trebuie să fie libere.“

“Ce citim în acel rechizitoriu al alegerilor, care sunt un act politic, reprezintă un act politic, este o poză a modului cum se fraudează alegerile.”, alegeri care au fost fraudate şi alegerile prezidenţialele din 2009, arată Băsescu.

Preşedintele consideră că este extrem de important să se ia acel rechizitoriu şi să se îndrepte lucrurile, să se vadă ce măsuri de siguranţă pot fi luate pentru ca fraude de asemenea proporţii să nu se mai petreacă. “Şi resping orice joc murdar, în care vreun politician spune: „Au fost anchetaţi cei care au votat pentru demitere”. Nu, au fost anchetaţi cei care au încălcat legea, Legea electorală, Legea referendumului. Au fost încălcate grosolan, a fost strivit sub o maşinărie de partid cel mai democratic act al cetăţenilor unei ţări: votul. “

Traian Băsescu consideră că în mod obligatoriu, acel rechizitoriu, care aduce probe, aduce fapte, ”trebuie să ne servească pentru revizuirea Legii electorale şi aşezarea ei într-o modalitate care să diminueze riscul de fraude la alegeri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor