Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, o aliată fidelă a Kremlinului, plasată în arest preventiv pentru 20 de zile

Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei (europalibera.org)
Maria Maevschi
30.03.2025

Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, a decis, vineri, 28 martie, luând în considerare demersul procurorilor, plasarea în arest preventiv pentru 20 de zile a başcanei regiunii găgăuze, Evghenia Guţul, o aliată fidelă a Kremlinului. Decizia a fost pronunţată de judecătorul Sergiu Ciobanu, la cererea procurorilor, în dosarul privind finanţarea ilegală a campaniei electorale din 2023 din regiunea autonomă găgăuză, notează Radio Chişinău.

Demersul procurorilor a fost admis parţial, întrucât aceştia au solicitat 30 de zile de arest, iar şedinţa în care a fost examinată cererea procurorilor anticorupţie a durat mai multe de şapte ore.

Ajunsă în funcţia de başcan cu ajutorul fostului oligarh fugar Ilan Şor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul „Furtul miliardului” şi care se ascunde acum la Moscova unde şi-a făcut blocul politic Pobeda (Victorie), Evghenia Guţul este acuzată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de falsificarea documentelor electorale pentru alegerile din 2023, că ar fi introdus date false privind donaţiile electorale, suplinind contul electoral cu 370 mii de lei din surse interzise de lege.

Evghenia Guţul este cercetată şi în alt dosar penal, pentru finanţarea ilegală a fostului Partid Şor, condus de oligarhul fugar Ilan Şor. Guţul este acuzată că mergea la Moscova pentru a aduce bani în numerar în Republica Moldova, în sume de până la 8.000 de dolari, pentru a nu fi declaraţi în vamă, bani utilizaţi pentru activitatea partidului. Pe un alt capăt de acuzare, Guţul ar fi fost printre organizatorii şi coordonatorii protestelor antiguvernamentale plătite, din 2022, scrie sursa citată.

Potrivit TV8, avocatul başcanei, Sergiu Moraru, a declarat pentru jurnalişti că Evghenia Guţul nu a comis nicio încălcare. Totodată, acesta a declarat că Guţul avea bilet de întoarcere în Republica Moldova pentru data de 30 martie.

„Guţul Evghenia în realitate nu a comis nicio încălcare. Ceea de ce este învinuită ea, poţi învinui pe oricine. Orice persoană care a participat într-o campanie electorală, nu cunoaşte dacă a făcut sau nu cineva o donaţie pentru că nu el răspunde de acumularea lor, raportarea lor la CEC şi de prezentarea lor în fondul electoral la instituţia bancară. E clar că Guţul Evghenia este reţinută şi arestată pe un absurd. Acolo nu există argumente juridice, înseamnă că argumentele sunt altele, în cazul dat, cred că sunt politice”, a declarat avocatul.

Între timp, în faţa sediului judecătoriei, simpatizanţi ai başcanei, dar şi deputaţi afiliaţi fugarului Ilan Şor, au protestat, cerând libertate pentru Guţul.

Totodată, Procuratura Anticorupţie a anunţat joi, într-un comunicat, că a recepţionat un set de acte de la mai multe instituţii ale statului care ar semnala faptul că başcana Găgăuziei, reţinută pe aeroport, ar fi intenţionat să se eschiveze de la urmărirea penală.

De menţionat este faptul că în perioada aflării în izolatorul CNA, başcana Găgăuziei a trimis două scrisori - preşedinţilor Rusiei şi Turciei, - acuzând autorităţile de la Chişinău de „persecuţie” împotriva regiunii găgăuze.

Expertul în politici publice şi securitate de la Comunitatea WatchDog Moldova, Andrei Curăraru, consideră că aceste scrisori sunt o încălcare a atribuţiilor de başcan şi o formă de presiune asupra justiţiei din Republica Moldova.

„Scrisorile doamnei Guţul reprezintă o încălcare a atribuţiilor başcanului regiunii. Acestea sunt cereri personale, dar sunt semnate cu antetul instituţiei şi sunt adresate liderilor de stat, de guvern care pot fi contactaţi doar direct de către Guvernul Republicii Moldova. Ele sunt absolut propagandistice, inclusiv cu tentă de ameninţare la adresa Republicii Moldova, cerându-se ca domnul Putin să utilizeze întregul său arsenal împotriva ţării noastre. Ele încalcă atât convenţia privind autonomia locală, la care Republica Moldova este parte, cât şi o serie de articole din Constituţie legate de indivizibilitatea statului Republica Moldova, dar şi atribuţiile funcţionarului public”, a remarcat Andrei Curăraru.

Başcana Găgăuziei a fost reţinută pe 25 martie pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care încerca să părăsească ţara. Potrivit Procuraturii Generale, ea figura deja în sistemele informaţionale cu statut de consemn, fiindu-i interzis să părăsească Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor