Barroso atenţionează: Comisia Europeană rămâne fără fonduri în noiembrie

Alarmă lansată de preşedintele Jose Manuel Barroso: Comisia Europeană „nu va mai avea bani să platească” facturile care sunt prevăzute cu finanţare europeană dacă nu se obţine un acord până la mijlocul lunii noiembrie.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.10.2013

Alarmă lansată de preşedintele Jose Manuel Barroso: Comisia Europeană nu va mai avea bani să plateascăfacturile care sunt prevăzute cu finanţare europeană daca nu se obţine un acord până la mijlocul lunii noiembrie.

Europa pare să fie în aceeaşi situaţie ca Statele Unite. Sau aproape. Fără un acord până la mijlocul lunii noiembrie, Comisia UE "nu va mai avea bani să plătească" facturile care sunt prevăzute cu fonduri europene, inclusiv fondurile structurale. Această alarmă a fost lansată de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, într-un apel telefonic făcut luni dimineaţă preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz.

Comisia Europeană a informat Parlamentul European că este în pericol să rămână fără fonduri şi că va eşua să-şi îndeplinească responsabilităţile financiare de la mijlocul lunii noiembrie.

La deschiderea plenului Parlamentului de la Strasbourg, preşedintele parlamentului Martin Schultz a explicat că a fost contactat cu o zi în urmă de către preşedintele Comisiei Europene, Barroso, care căuta să obţină aprobarea urgentă a unei sume suplimentare de 2,7 miliarde de euro pentru bugetul din 2013.

Martin Schultz a afirmat că mesajul acestuia era că ”de la mijlocul lunii noiembrie comisia nu va mai fi capabilă să-şi îndeplinească responsabilităţile financiare”, apoi a adăugat că dificultăţile au apărut din cauza „problemelor vamale nerezolvate” şi că „trebuie să iau această problemă în serios”.

Acesta mai susţine că această criză nu este provocată de Parlamentul European, ci de guvernele statelor europene care au eşuat să pună resursele la dispoziţia comisiei.

Schultz a mai spus că guvernele statelor membre, în forma Consiliului European, pot veni cu o propunere privind un buget suplimentar până mâine dimineaţă. El a propus să aibă loc o întâlnire extraordinară a parlamentului pentru a examina propunerile din partea Consiliului European.

Totuşi, mai mulţi membri ai Parlamentului European şi-au arătat îngrijorarea privind solicitarea unui buget suplimentar de 3,9 miliarde de euro care nu a fost aprobat încă de consiliu, şi au sugerat ca comitetul bugetar să ceară Consiliului European achitarea unor suplimente bugetare, inclusiv o sumă de 400 de milioane de euro pentru recuperarea distrugerilor cauzate de inundaţii.

Schultz a mai declarat că dacă comitetul bugetar va considera acest lucru corect, parlamentul va vota bugetul suplimentar într-o dezbatere specială ce va avea loc miercuri sau joi.

Un purtător de cuvânt al parlamentului a explicat pentru The Irish Times că ajustările de buget în acestă perioadă a anului nu sunt neobişnuite dar aceasta este ”una destul de mare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor