Alarmă în Europa pentru armele fabricate cu imprimantele 3-D. "Arme care pot ucide"
alte articole
Armele fabricate în casă cu o imprimantă 3-D sunt potenţial capabile de a ucide şi se pot sustrage controalelor în aeroporturi şi în centrele de putere. Aceasta este noua alarmă, potrivit ziarului New York Times, care în acest moment se răspândeşte printre autorităţile europene. De fapt, în Statele Unite este mai uşor să-ţi procuri o armă, dar în Europa legile sunt mai stricte şi, prin urmare - susţine ziarul - sectorul "arme tipărite" este un teren mai fertil.
Sectorul - spune New York Times - este încă în fază incipientă, dar autorităţile se tem că ameninţarea poate fi transformată foarte repede în ceva concret. Pe internet circulă deja mai multe software pentru producţia de arme: se poate descărca blueprint de pe internet şi apoi imprimand-o cu orice imprimantă 3-D de pe piaţă la preţul de aproximativ 1.000 de euro.
Unul dintre pionierii industriei este Cody Wilson, un student în vârstă de 25 de ani din Texas, care în luna mai a încărcat pe internet mai multe modele de arme "făcute în casă" cu o imprimantă tridimensională. În doar două zile, file-urile au fost descărcate de mai mult de 100.000 de ori, înainte ca Departamentul de Stat să ceară eliminarea lor. În primele rânduri, printre ţările care au făcut download, se află Spania apoi Statele Unite, Brazilia, Germania şi Marea Britanie.
În ciuda încercării Departamentul de Stat al SUA de a le elimina, instrucţiunile lui Wilson au continuat să se răspândească în reţea, în special cele ale unui model numit Eliberatorul, care luna trecută a fost chiar expus la Muzeul Victoria şi Albert din Londra. Acum, ghidul său se află pe site-uri diferite, de la youtube la Pirate Bay. În timp ce este eliminat dintr-o parte reapare în altă parte.
Design-ul acestor arme - spune New York Times - se îmbunătăţeşte zi de zi. În timp ce în primele versiuni ale modelului Eliberatorul acesta putea exploda doar câteva focuri după care era necesară o înlocuire imediată a ţevii, următoarele modele par a fi capabile să tragă până la zece focuri. Un film încărcat pe youtube a unui pistol numit Grizzly 2.0, de exemplu, arată că arma poate exploda zece focuri consecutive.
Producţia de arme cu imprimante 3-D este deja interzisă printr-o directivă a Uniunii Europene, dar provocarea este de a găsi modalităţi ca interzicerea să devină reală. A demonstrat o mare îngrijorare Ministerul de Interne din Austria, care în ultimele luni a realizat o anchetă pentru a vedea dacă armele imprimate pot sau nu pot fi letale. Rezultatele testelor - realizate pe un bloc de gelatină cu o densitate similară cu corpul uman - este afirmativ: cele 4 gloanţe de 9 mm trase la ţintă cu un pistol imprimat în 3-D au pătruns suficient de adânc pentru a putea fi catalogat ca o "armă mortală".
Alte autorităţi, din Germania şi Danemarca, fac verificările lor. Scopul - explică diversele surse - este de a deveni suficient de pregătiţi pentru momentul în care imprimantele 3-D se vor ieftini, iar instrucţiunile pentru a fabrica acest tip de arme vor deveni din ce în ce mai sofisticate şi uşor de găsit. Dacă astăzi, în fapt, este nevoie de "doar" 30 de ore, 1.000 de euro pentru imprimantă şi 50 de euro în polimeri, teama experţilor este că întregul proces poate deveni un joc de copii.
A fost deja demonstrat că aceste arme sunt capabile să treacă prin multe controale fără a fi detectate. Doi jurnalişti de la Mail on Sunday au reuşit să facă o întreagă excursie, netulburaţi, la bordul unui Eurostar plin de pasageri de la Londra la Paris. Acelaşi lucru pentru un reporter de la postul de televiziune israelian Channel 10, care a reuşit să introducă o armă tipărită în 3-D în Parlamentul Israelului, exact în timp ce preşedintele Benjamin Netanyahu ţinea un discurs.