Economiile statelor din Balcani vor înregistra o creştere medie de 1-2%

(photos.com)
Epoch Times România
21.10.2013

Economiile ţărilor din Balcani îşi vor reveni uşor în acest an şi vor înregistra creşteri medii de 1 – 2%, a apreciat Joan Hoey, Senior Analist şi Regional Editor pentru Europa al Economist Intelligence Unit, în deschiderea conferinţei internaţionale EU-Balkan Summit „Trasarea drumului către recuperare şi creştere”, organizată recent la Sofia, arată un comunicat al The Economist.

Potrivit sursei citate, România va consemna o creştere a economiei de 2% în acest an, iar Bulgaria de 0,6%. Excepţie face Croaţia pentru care se estimează recesiune în acest an.

Un avans similar pentru economia românească estima recent şi Fondul Monetar Internaţional în raportul privind perspectivele economiei mondiale ‘World Economic Outlook’.

Printre dificultăţile cu care se confrunta zona Balcanilor, indentificate de Hoey, se numără exporturile ‘fragile’. Pe de altă parte, aceasta s-a referit şi la absenţa unor împrumuturi semnificative de la bănci care, în trecutul apropiat, au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea ţărilor din regiune. Totodată, Joan Hoey a vorbit şi despre nivelurile ridicate ale corupţiei, şomajul şi îmbătrânirea populaţiei, dar şi despre riscurile politice semnificative, care descurajează investitorii străini.

În context, reprezentantul EIU a recomandat guvernelor statelor din regiune să intensifice eforturile pentru combaterea birocraţiei şi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în ceea ce priveşte antreprenoriatul şi educaţia pentru a ameliora perspectivele de investiţii în această zonă.

Referindu-se la riscurile privind coeziunea zonei euro, Hoey a arătat că acestea s-au redus însă nu au fost eliminate complet şi a adăugat că Grecia rămâne cel mai mare risc. În acelaşi timp, Joan Hoey a vorbit şi despre economii importante ale Europei precum Italia şi Spania şi a concluzionat că posibilitatea ca un stat membru să părăsească zona euro este relativ scăzută în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor