„Baronul” de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată din nou

.
. (Photos.com)

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP), Adrian Gâmbuţeanu, au fost trimişi în judecată, sub acuzaţia abuz în serviciu, pentru ca aceştia nu s-au supus controlului Curţii de Conturi. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti, relatează Realitatea.net

Potrivit rechizitoriul de trimitere în judecată întocmit de DNA, Adrian Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al RAJDP Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Constantinescu, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013, "fiind practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice".

Procurorii anticorupţie evidenţiază faptul că în intervalul 2009 - 2012 a fost creat un folos necuvenit RAJDP Constanţa, practic activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile publice de care a beneficiat RAJDP în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei.

"Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Referitor la această împrejurare, sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi", au explicat investigatorii.

Totodată, procurorii arată că, în cursul anului 2011, prezentarea documentelor solicitate RAJDP a fost condiţionată de comunicarea, de către Curtea de Conturi, a unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate a instituţiei.

"Această condiţionare este contrară dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992, potrivit cărora Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. Cu toate acestea, Curtea de conturi a transmis dovada solicitată sub forma unui extras, însă, şi în aceste condiţii, efectuarea controlului a fost refuzată pe motiv că nu a fost transmisă o copie a întregului program", reiese din documentul citat.

Totodată, controalele programate în anii 2012 şi 2013 nu au putut fi realizate din cauza atitudinii adoptate de Adrian Gâmbuţeanu, precum şi din cauza dispoziţiilor date de Nicuşor Constantinescu, rezoluţii cu textul „nu sunt de acord” aplicate pe adresele întocmite de RAJDP, care nu conţineau însă niciun argument care să justifice această poziţie.

Nicuşor Constantinescu este acuzat şi de faptul că în perioada 2007-2014 a refuzat să prelungească 11 certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

"Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin nouă hotărâri definitive, pronunţate în perioada 2008 – 2011, ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Prin aceleaşi hotărâri, s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Constantinescu nu a emis respectivele documente. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească", precizează DNA.

Alt dosar pe numele lui Constantinescu

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar, în 25 aprilie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, pentru că în perioada 2009 - noiembrie 2013 nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Din rechizitoriul procurorilor rezultă că Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii.

Acesta a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, ceea ce a provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne