Bancomatele atacate cu un virus informatic

Atacarea cibernetică a bancomatelor este acum mai uşoară ca înainte.
(Getty Images)

De regulă, hackerii exploatează vulnerabilităţile existente în echipamente şi programe pentru a pirata bancomatele şi a le forţa să elibereze bani, dar acum aproape toată lumea poate pur şi simplu să cumpere un malware pentru a fura din bancomate milioane în numerar.

Accesând un forum special de hacking, aproape oricine poate cumpăra pentru 5.000 de dolari un malware special creat pentru spargerea bancomatelor.

Cercetătorii de la Kaspersky Lab au făcut această descoperire după ce au văzut un post pe acel forum care făcea reclamă la un malware numit Cutlet Maker.

Postarea oferea o descriere scurtă şi un manual detaliat pentru acest malware, care a fost proiectat pentru a ataca diverse modele de bancomate fără să interacţioneze cu utilizatorii de carduri sau cu datele lor.

Acest malware nu afectează în mod direct clienţii băncilor. În schimb, programul încearcă să păcălească bancomatele de la un anumit furnizor pentru a elibera numerar fără autorizaţie.

Manualul mai menţionează o anumită componentă a malware-ului, numită Tyupkin, care a fost analizată pentru prima dată în 2014 de către Kaspersky Lab şi a fost folosită de grupuri internaţionale specializate în infracţiuni cibernetice pentru a desfăşura atacuri de tip Jackpotting şi pentru a câştiga milioane prin infectarea de bancomate pe cuprinsul Europei şi în alte zone ale lumii.

Conform cercetătorilor de la Kaspersky, funcţionalitatea malware-ului Cutlet Maker sugerează faptul că în furturile de la bancomate sunt implicate aparent două persoane.

Reclama pentru acest malware Cutlet Maker a fost publicată iniţial pe piaţa AlphaBay de pe Darknet, care a fost recent dată jos de către FBI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură