Sistemul SWIFT blochează băncile nord-coreene incluse pe lista neagră a ONU

Sistemul de mesagerie interbancară SWIFT, cu sediul în Bruxelles, a declarat că a suspendat băncile nord-coreene sancţionate de ONU, după ce Belgia a declarat că nu va mai autoriza tranzacţii care implică aceste bănci.
(Captură Foto)

Ministerul belgian de Externe a invocat “provocările tot mai intense” ale Phenianului, precum lansări de rachete, ca motivaţie pentru decizia sa, care va afecta trei bănci nord-coreene.

Totuşi, mişcarea belgienilor are loc, de asemenea, după un raport ONU publicat luna trecută, ce susţine că orice companie care încheie tranzacţii cu o bancă nord-coreeană desemnată va încălca sancţiunile impuse de ONU, chiar dacă respectiva companie a primit o autorizaţie din partea unui guvern european pentru a desfăşura acele tranzacţii.

Raportul ONU din 27 februarie a descoperit dovezi că Phenianul se bazează pe accesul continuu la sistemul bancar internaţional şi nu ţine seama de sancţiuni.

Poziţia ONU a plasat guvernul belgian în contradicţie cu sancţiunile organizaţiei, în condiţiile în care a acordat unele scutiri pentru ca sistemul SWIFT să lucreze cu bănci nord-coreene sancţionate.

Raportul ONU a precizat că doar Consiliul de Securitate al ONU poate determina dacă o companie ar putea fi considerată o excepţie pentru a putea colabora cu băncile sancţionate, şi în niciun caz guvernele individuale.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că sistemul UE de acordare de excepţii este “compatibil cu cel al ONU”.

Ea a refuzat să răspundă întrebărilor detaliate despre comentariile făcute în raportul experţilor. Panelul ONU nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat marţi recentele testări de rachete balistice nord-coreene şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de comportamentul tot mai destabilizator al Phenianului şi sfidarea de către statul comunist izolat a Consiliului alcătuit din 15 membri.

Cele trei bănci sancţionate de ONU şi care sunt incluse în sistemul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) sunt Bank of East Land, Korea Daesong Bank şi Korea Kwangson Banking Corp.

Bank of East Land a fost plasată pe lista neagră în 2013, iar celelalte două doar anul trecut.

SWIFT a precizat că a suspendat accesul celor trei bănci la sistemul de comunicaţii securizate pe care băncile îl folosesc pentru a trimite instrucţiuni de plată peste graniţe.

Totuşi, SWIFT nu a menţionat exact când au fost suspendate serviciile sau câte bănci au fost afectate.

Potrivit raportului anual al SWIFT din 2011, 20 de instituţii financiare din Coreea de Nord erau conectate la acest sistem.